Sanacija puteva trajaće tri godine

Marina Čigoja
Sanacija puteva trajaće tri godine

Banjaluka - Šteta na putevima u Republici Srpskoj u avgustovskim poplavama procijenjena je na dva miliona maraka, čime je ukupna šteta pričinjena na putevima u elementarnim nepogodama ove godine u RS dostigla 150 miliona KM.

Rekao je to u petak u Banjaluci vršilac dužnosti direktora "Puteva RS" Duško Gojić i istakao da će za potpunu sanaciju biti potrebne i do tri godine. Podsjetio je da je procijenjena šteta od poplava u maju na magistralnim i regionalnim putevima RS iznosila 148,5 miliona KM. Kazao je da su avgustovske poplave najviše problema nanijele na regionalnim putevima u brdskim područjima.

Dodao je da je sačinjen detaljan plan sanacije putne infrastrukture od majskih poplava, dok je u toku izrada plana sanacije od avgustovskih poplava.

Kazao je da su najveći problemi u maju bili u regiji Birač, u Posavini, dobojskoj i banjalučkoj regiji gdje su stradali svi putevi koji izlaze iz Banjaluke osim puta prema Prijedoru i Novom Gradu. Rekao je da bi do zime trebalo da bude sanirano do trećine procijenjene štete naglasivši da se neke kritične tačke hitno moraju rješavati.

- Sa Svjetskom bankom imamo zatvorenu finansijsku konstrukciju od 15 miliona KM, što je dovoljno za sanaciju deset odsto procijenjene štete. Obezbijedili smo i određen dio novca kroz Fond solidarnosti, tako da imamo zatvorenu finansijsku konstrukciju za sanaciju od 25 do 30 odsto oštećenih puteva do zime - naglasio je Gojić i dodao da se sanacija ostalih dijelova ne može brzo završiti, jer je neophodna trajna sanacija kako se ovi problemi ne bi ponovili.

Istakao je da je optimalan rok za sanaciju kapitalnih investicija i projekata do tri godine i dodao da su među projektima koji su u prioritetu sanacija izlaza iz Banjaluke prema Kneževu, Jajcu te Čelincu i Kotor Varošu.

- Prioritet je i putna infrastruktura oko Doboja koja je sva oštećena, most u mjestu Krepšić na putu Brčko - Bijeljina, kao i put od Zvornika prema Vlasenici, Šekovićima i Han Pijesku - istakao je Gojić.

Naglasio je da su plan sanacije dostavili institucijama Srpske i svjetskim finansijskim institucijama koje su spremne da pomognu.

Urađeno

Kada je u pitanju ono što je do sada urađeno, Duško Gojić je rekao da je završena prva faza sanacije, koja podrazumijeva uspostavljanje prohodnosti, tako da su svi putevi prohodni.

- Pri kraju je i druga faza u kojoj se saniraju problemi koji se mogu otkloniti bez projekata i detaljnih analiza, dok smo projekte poput klizišta i mostova svrstali po prioritetima, jer zahtijevaju stručni timski rad i više vremena - istakao je Gojić.

Prioriteti

- putevi iz Banjaluke prema Kneževu, Jajcu te Čelincu i Kotor Varošu

- putna infrastruktura oko Doboja

- most u mjestu Krepšić na putu Brčko - Bijeljina

- put od Zvornika prema Vlasenici, Šekovićima i Han Pijesku

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana