Само једна жена носилац листе у Изборној јединици 5

nezavisne.com
Само једна жена носилац листе у Изборној јединици 5

Добој - Само једна жена предводиће изборне листе партија у Изборној јединици 5 за Народну скупштину РС, па се на основу тога може закључити да лидери странака уважавају колегинице, али за водеће позиције радије бирају колеге јер претпостављају да ће лакше изборити једно од шест мјеста у ентитетском парламенту.

Предсједница добојског одбора Уједињене Српске Ранкица Панић, која је од 2010. до 2014. била посланица у НС РС, предводећи листу те партије, и на мегдан ће колегама из СДС-а, СНСД-а, ПДП-а...

“На нашој листи има 11 кандидата. То су све најбољи људи који су могли да се нађу у Уједињеној Српској јер наш циљ је да остваримо добар резултат, да постанемо парламентарна странка и да имамо директно посланика из наше изборне јединице”, поручила је Ранкица Панић.

Према ријечима Ненада Стевандића, лидера Уједињене Српске, он не сумња у изборни успјех на октобарским изборима.

“У Добоју смо саставили сјајан тим искусних и провјерених људи чистих каријера, беспријекорних политичких и радних биографија, привредних успјеха и сматрамо да је то сигурно у Добоју најбоља листа”, наводи он.

У добојском СНСД-у су на листама предност дали њежнијем полу, али носилац је ипак Александар Суботић.

“Ми као партија више вучемо страну ка њежнијем полу, једини смо, ја мислим у РС, дали више кандидата жена, него мушких. На нашој листи из Добоја налазе се два мушкарца и три жене. И ту смо бирали да то буду образоване особе, омиљене међу бирачима, искусне, као парламентарци”, каже Урош Гостић, предсједник добојског СНСД-а.

Партије се углавном држе законске обавезе од 30 процената жена на листама, па се ријетко која одлучи да колегиницама препусти више мјеста него што их сљедује, те је такав случај и у ПДП-у.

Листу те странке предводи Радислав Ђурић из Теслића, а у стопу га прати Оливера Недић, директорка добојског Центра за социјални рад и мајка петоро дјеце.

“Жене су се показале далеко лојалније, оне су често и образованије и писменије, и то на више језика од својих мушких колега. Међутим, странке још нису направиле искорак да повјерење дају жени. Као жена веома сам разочарана што је такав биланс”, изјавила је Недићева.

У скупштинским клупама још актуелног сазива Народне скупштине РС из Изборне јединице 5 сједе двије жене, СНСД-ова Јасна Лукић и некадашња СДС-ова, тренутно самостални посланик Симуна Жакула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана