Самит Брдо-Бриони: Проширење ЕУ сматрати политичким процесом од највишег значаја

Срна
Самит Брдо-Бриони: Проширење ЕУ сматрати политичким процесом од највишег значаја

Сарајево - Званичници земаља југоисточне Европе закључили су на самиту "Брдо-Бриони" у Загребу да се процес проширења ЕУ мора сматрати не само техничким, него политичким процесом од највишег значаја.

На самиту, коме су присуствовали чланови Предсједништва БиХ, а чији су почасни гости били потпредсједник САД Џозеф Бајден, предсједник Европског савјета Доналд Туск, те аустријски предсједник Хајнц Фишер, донесена је декларација под називом "Заједничка стратешка визија Европе која је цјеловита, слободна и у миру".


Разговарано је о садашњим изазовима, као и могућностима за јачање стабилности, безбједности и благостања у југоисточној Европи, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Договорено је да се за постизање ових заједничких циљева мора наставити јачање трансатлантског партнерства САД и ЕУ, те унијети нова енергија у процес проширења ЕУ за земље кандидате и процес евроатлантске интеграције за оне који желе приступити НАТО.

"ЕУ и САД изразиле су чврсту преданост унапређењу и подржавању ових европских и евроатлантских интеграционих процеса чланица процеса жБрдо-Бриониж, што ће помоћи остварењу заједничке стратешке визије Европе која је цјеловита, слободна и у миру", наводи се у закључцима.

Лидери процеса "Брдо-Бриони" обновили су данас заједничку преданост изградњи повјерења, развоју билатералног и регионалног дијалога, одговарајућој узајамној помоћи у европским и евроатлантским интеграционим процесима, те унапређењу даље сарадње и помирења.

Обавезали су се да ће побољшати привредну сарадњу и повезаност кроз регионалне инфраструктурне пројекте, уз посебну пажњу посвећену енергетској безбједности.

Тежиште је било на гаранцији благостања младих нараштаја пружањем програма мобилности и могућности запошљавања.

Истакнуто је да се замах приступних процеса разликује међу државама југоисточне Европе и да неке државе доживљавају изазове у свом појединачном напретку на путу европских интеграција, доприносећи осјећају малодушности и пружајући плодно тло за популизам и нестабилност који често бујају у околностима неријешених политичких и међуетничких напетости.

"То може неповољно утицати на активну подршку држава чланица ЕУ проширењу Уније, појачавајући овај негативни образац, што се са обје стране мора прекинути", наводи се у закљуцима.

Лидери су навели да је свака држава свјесна своје одговорности за јачање владавине права, борбе против криминала и корупције, јачање својих институција, осигурање спровођења амбициозних структурних реформи, смањивање хроничне незапослености, подстицање развоја и конкурентности, те побољшање пословне и улагачке климе.

"Отвореним билатералним и регионалним питањима треба се бавити конструктивно, у складу са међународним правом и његовим начелима", наводи се у закључцима.

Договорено је да је неопходан редован дијалог на оперативном нивоу, између САД, ЕУ и земаља југоисточне Европе, у борби против глобалних безбједносних пријетњи.

"Садашња драматична мигрантска криза представља до сада незабиљежен изазов и са хуманитарног и са безбједносног аспекта, те изискује дијалог и договор како би се боље заштитиле спољне границе ЕУ, те знатно ублажио миграциони притисак на државе које су њоме погођене", наводи се у закључцима.

Здружени у јединству и солидарности и згрожени бруталношћу терористичког напада у Паризу, као и терористичких чинова у Анкари, на Синају, у Бејруту и Бамаку, лидери су позвали на ефикасна и дјелотворна глобална рјешења усмјерена на рјешавање узрока радикализма, насилног екстремизма и тероризма, који утичу на све.

"Кључна је шира међународна сарадња, као и боља координација и размјена информација међу полицијским агенцијама", наводи се у закључцима.
 

Позив на рјешавање узрока насилног екстремизма

Званичници земаља југоисточне Европе позвали су након данашњег самита у Загребу на ефикасна глобална рјешења усмјерена на рјешавање узрока радикализма, насилног екстремизма и тероризма.

Након самита земаља југоисточне Европе "Брдо-Бриони" објављена је "Заједничка стратешка визија Европе која је цјеловита, слободна и у миру" у којој се наводи да је кључна шира међународна сарадња, као и боља координација и размјена информација међу полицијским агенцијама, пренијели су хрватски медији.

"Разговарали смо о садашњим изазовима, као и о могућностима за јачање стабилности, безбједности и благостања у југоисточној Европи...Здружени у јединству и солидарности и згрожени бруталношћу терористичког напада у Паризу, као и терористичких чинова у Анкари, на Синају, у Бејруту и Бамаку позвали смо на ефикасна глобална рјешења усмјерена на рјешавање узрока радикализма, насилног екстремизма и тероризма, који утичу на све нас", наводи се у изјави.

У Загребу је данас одржан регионални састанак процеса "Брдо-Бриони", на којем су се окупили лидери земаља југоисточне Европе, међу којим и чланови Предсједништва БиХ.

Састанак су организовали предсједници Хрватске Колинда Грабар Китаровић и Словеније Борут Пахор, а почасни гости су били амерички потпредсједник Џозеф Бајден, предсједник Европског савјета Доналд Туск, те аустријски предсједник Хајнц Фишер.

Учесници састанка расправљали су о стабилности југоисточне Европе, избјегличкој кризи, те безбједоносним изазовима са којима се сусреће цијела Европа након недавних напада у Паризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана