Salve mržnje iz usta bošnjačkih poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Željka Domazet
Salve mržnje iz usta bošnjačkih poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Sarajevo - Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH umjesto o tačkama dnevnog reda, juče su uglavnom raspravljali o komunizmu, sultanu, Titu i partiji, antiterorističkoj vježbi policija RS i Srbije i referendumu o Danu Republike.

Bošnjački poslanici prednjačili su u zloupotrebi Parlamenta pa je SDP-ov Denis Bećirović pokušao da raspravu o referendumu uvrsti u dnevni red. Taj zahtjev obrazložio je navodima da je referendum udar na Dejtonski sporazum, ali on nije prihvaćen jer za to nije postojala saglasnost poslanika stranaka iz Srpske, nakon čega su SDP-ovci napustili zasjedanje.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac naglasio je da su pripreme za referendum sprovedene u punom institucionalnom kapacitetu Srpske i u skladu sa Ustavom i zakonima RS, što je potvrdio i Ustavni sud RS.

- Referendum, kao najviši oblik izražavanja demokratske volje građana, sigurno će se desiti 25. septembra i neće proizvesti nikakve bezbjednosne implikacije, kako to neki zlonamjerno žele da predstave - poručio je Košarac i pozvao sve stanovnike RS, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da izađu na referendum i slobodno i po svojoj volji se izjasne o referendumskom pitanju.

Njegov stranački kolega Nikola Špirić upozorio je na ogromnu mržnju koja je proizvedena.

- Posljednjih dana izneseno je mnogo mržnje i nepovjerenja i pozivam poslanike da Parlament ne pretvore u mjesto mržnje te da se drže utvrđenog dnevnog reda - kazao je Špirić.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković istakao je da referendum u RS nije pitanje kojim treba da se bavi Parlament BiH.

Milica Marković iz SNSD-a kazala je da su upozoravali da nije dobro da Ustavni sud BiH svojim odlukama pokušava da zapuši usta oko 1,2 miliona stanovnika.

- Predlagali smo da donesemo zakon o Ustavnom sudu BiH. Niste prihvatili i dobili ste referendum - rekla je Markovićeva.

Žestoka rasprava vođena je i o združenoj policijskoj vježbi policija RS i Srbije u Loznici, a pokrenuo ju je poslanik SDA Sadik Ahmetović. Poslije sat i po rasprave o dnevnom redu predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić prekinuo je sjednicu i pozvao šefove poslaničkih klubova na konsultacije, nakon čega je zasjedanje nastavljeno.

Markovićeva je kazala da se Vlada Srbije prvo obratila Ministarstvu bezbjednosti i Savjetu ministara BiH i da nije dobila nikakav odgovor.

- Iz tih je razloga održana vježba u Loznici. Inače, samo se o tome priča, a niko ne pominje napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića za koji niko nije odgovarao više od godinu poslije toga. Najbolje da ove sjednice nije ni bilo, jer ona nema svrhu. Njena svrha i funkcija su predizborne - rekla je Markovićeva.

Ahmetović je konstatovao da je Markovićeva rekla da neki Bošnjaci zaista treba da se plaše vježbe u Loznici, na šta je ona poručila da je njena izjava izmasakrirana i iz nje izvučen dio iz konteksta.

- Poruka te vježbe je poslata svim potencijalnim teroristima u ovoj zemlji bez obzira na to iz kojeg naroda dolazili, pa makar i iz srpskog, a ne čestitim i dobrim Bošnjacima koji žive normalno sa svojim komšijama - dodala je Markovićeva.

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević poručila je da u BiH niko nikoga ne treba da se plaši i pozvala sve političare da se uzdrže od zapaljive retorike.

- Treba da se plaše samo kriminalci i teroristi i to je jedna od poruka zajedničke vježbe. Upravo je Ahmetović u vrijeme kada je bio ministar bezbjednosti BiH potpisao sporazum sa tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem o saradnji policijskih agencija dvije zemlje u borbi protiv terorizma, korupcije i prekograničnog kriminala. Međutim, danas su neke Ahmetovićeve poruke drugačije kao da drži stranu teroristima - naglasila je Pandurevićeva.

I Košarac je pozvao sve građane u BiH da ne nasjedaju na zapaljivu retoriku pojedinih političara, a posebno onih iz nekih stranaka iz dijela FBiH. Ahmetović je rekao da je izvođenjem vježbe narušen međunarodni sporazum koji definiše odnose između dvije zemlje, a ne između dijela jedne države, u ovom slučaju RS i Srbije.

Akcize nisu zanimljive poslanicima

Poslanici su donijeli odluku da rok za izjašnjenje parlamentarne Komisije za finansije i budžet o izmjenama Zakona o akcizama bude produžen do 15. septembra. Niko od poslanika nije se prijavio za diskusiju o ovoj tački dnevnog reda iako se o ovom pitanju prethodnih mjeseci vodila žustra polemika.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nije u predviđenom roku dostavio komisiji mišljenje o izmjenama zakona zbog čega ona ne može da se izjasni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana