Салмир Каплан поднио кривичну пријаву против седам особа и дао исказ у SIPA-и

klix.ba
Салмир Каплан поднио кривичну пријаву против седам особа и дао исказ у SIPA-и

Сарајево - Салмир Каплан данас је у својству свједока дао исказ у просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (SIPA) у Мостару, јер је 6. фебруара ове године поднио кривичну пријаву против седам особа за кривична дјела преваре при гласању, злоупотребу положаја и удруживање ради чињења кривичних дјела, потврдио је за klix.ba.

Каплан је казао да је за кривичну пријаву приложио материјалне доказе, али да Тужилаштво Херцеговачко-неретванског кантона не жели радити на том случају нити се бавити било каквим чињеницама, јер јер, према његовим ријечима, та правосудна установа једна од секција Хрватске демократске заједнице (ХДЗ).

"Кривичну пријаву сам поднио против Ренате Станковић која је на Дневнику Siti телевизије приказана како гласа на бирачком мјесту 015, кривично дјело из Члана 152. Кривичног закона Босне и Херцеговине. Пријавио сам и Марија Рагужа који је на том мјесту гдје је она гласала прегледао личне карте и пустио је да гласа. Трећа пријављена особа је Божана Бабић која је била предсједница бирачког одбора и која је рекла Рагужу да прегледа личне карте, јер је знала да ће он пуштати кога треба", казао нам је Каплан.

Појаснио је да се његова кривична пријава односи и на Ивана Перића, предсједника Општинске изборне комисије (ОИК) који је рекао да ће предсједница бирачког мјеста 015 бити Борјана Бабић.

"Пријавио сам и предсједника локалног ХДЗ-а Стјепана Бошковића који је то све организирао, а сви наведени зависе од њега. Имају корист од буџета, а Бошковић им даје финансијска средства. Запослио је Перићеву кћерку, мужа Борјане Бабић је поставио за шефа кабинета Стјепана Бошковића, а муж Ренате Станковић Андрија Станковић је на листи ХДЗ-а под бројем 5 за Општинско вијеће Столац", навео је Каплан који је скинут с кандидатске листе за начелника Општине Столац након инцидента на дан избора у овој општини.

Према његовим ријечима, наведене особе су организирана злочиначка скупина која је починила низ кривичних дјела на дан избора, 2. октобра.

"Немамо снаге изнијети се са свима њима и зато бојкотујемо изборе. Међутим, већина чланова Централне изборне комисије (ЦИКБиХ) показала је да жели стати украј наведеним особама, а и SIPA је покренула поступак, што показује и мој данашњи исказ. Према посљедњим информацијама, сви наведени ће бити позвани да дају изјаве", појаснио је Каплан и додао да је данас у циљу истраге тражио да инспектори SIPA-е на дан поновљених избора буду на терену, а да ће им он показати ко су људи који крше правила.

На питање како ће Бошњаци наставити живјети у Стоцу, Каплан одговара као и до сада.

"Преживјели смо 1993. годину. Исто нам је као и Жидовима у Њемачкој од 1933. до 1939. Не бију нас намртво, а не дају нам ништа. Биће тешко, али никада нећу гласати за некога као што је Стјепан Бошковић. Нећемо никако гласати све док удружена мафија има одријешене руке", закључио је Каплан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана