Салкић недостојан функције коју обавља

Дарко Момић
Салкић недостојан функције коју обавља

Бањалука - Потпредсједник Републике Српске и функционер СДА Рамиз Салкић поново је показао да гаји несвакидашњу нетрпељивост према РС и њеним институцијама, јер сваку прилику користи да оспе паљбу по свему што носи префикс српски, без обзира на то што за то нема апсолутно никаквог основа.

Посљедњи пут се тако понио прије два дана, након што је Ренато Мајсторовић у Приједору насрнуо на повратника Азрина Хоџића, кога је натјерао да са своје приколице уклони грб БиХ и да се извини Србима. Упркос томе што су припадници МУП-а РС истог дана ухапсили Мајсторовића, који је снимак свог напада на Хоџића пустио на “Фејсбуку”, Салкић је осуо дрвље и камење по РС. Он је истакао да су “у РС одгојене нове генерације које су, ако им се укаже прилика, спремне да чине веће злочине него генерације које су то чиниле од 1992. до 1995. године”.

- Говорим о системској мржњи спрам Бошњака и БиХ, спрам свега што подсјећа на Бошњаке и БиХ на простору ентитета. Овај екстремиста је '89. годиште, он је одрастао уз медије након што је рат завршен. Образовни систем и медији су га одгојили да буде овакав какав јесте. Оваквих је на хиљаде који чекају своју прилику - оцијенио је Салкић.

Ни послије хапшења Мајсторовића и упркос томе што су представници РС и њених институција најоштрије осудили напад, Салкић није престао са својим монструозним оптужбама. Напротив, јуче је посјетио нападнутог Хоџића у његовом дому у Козарцу, послије чега је поновио да је “напад продукт дугогодишње кампање која се води од стране институција и медија на негирању Бошњака и државе БиХ”.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић каже да сви покушаји Рамиза Салкића да прикаже да су Бошњаци угрожени у Републици Српској падају у воду пред чињеницама.

- Бошњаци су се организовано вратили на своја огњишта у РС и уживају сва права. Бошњаци имају клуб својих посланика у Народној скупштини РС и на сваким изборима изаберу потпредсједника Српске, за разлику од Срба у ФБиХ, који ни на једним изборима нису успјели да изаберу легитимног представника у федералном парламенту, док потпредсједник ФБиХ већ по традицији долази из бошњачких политичких партија. Власт Српске ни на који начин не доприноси томе да дође до инцидената као што је онај од прекјуче. Сви насилници и нападачи на било кога морају да буду кажњени - каже Ковачевић.

Политиколог Војислав Савић сматра да би Рамизу Салкићу било боље да погледа како живи шачица Срба преосталих у ФБиХ, истичући да у односу на њихов положај и систематску тортуру коју тамо трпе, Бошњаци у Српској живе без значајних проблема, упркос појединачним инцидентима.

- Рамиз Салкић није достојан функције потпредсједника Српске коју обавља, будући да константно шири мржњу и нетрпељивост према институцијама које представља и значајно нарушава углед Републике Српске својим непримјереним изјавама. Инцидент се догодио, полиција је одреаговала и ухапсила починиоца, јавност је већ осудила насиље и ту се прича завршава. Федерални медији би требало да се позабаве проблемима које имају у свом дворишту и да не преувеличавају све што се деси у комшилуку, јер то води само већим подјелама и радикализацији односа - каже Савић за “Глас Српске”.

Ово није први пут да Салкић напада Српску, иако у већини случајева за то није било апсолутно никаквог основа. Он је у љето 2014. године, када су у Трнопољу код Приједора убијени повратници Алмир Реџић и Мухарем Балић за то двоструко убиство оптужио Србе. Касније је за то дјело оптужен припадник вехабијског покрета Зикрија Кркић, али Салкић се никада није удостојио да упути ријечи извињења због лажних оптужби које је изнио.

Он није штедио ријечи ни годину касније када је нападнут Нерко Ханифић, повратник у Врбањце код Котор Вароша, коме је на стомаку оштрим предметом урезан знак “четири С”. Салкић је и тада изнио монструозне антисрпске оптужбе, а касније се ућутао, иако је сазнао да се иза напада на Ханифића не крију апсолутно никакви националистички мотиви.

Марјановић на слободи

 

Ренато Марјановић ухапшен је послије напада због кривичних дјела злостављање, мучење и друго нељудско и понижавајуће поступање и тјелесна повреда.

- Након што је криминалистички обрађен и након што је извршен претрес просторија које користи, пуштен је на слободу. Случај иде у редовну процедуру по квалификацији дјела за које се сумњичи - речено је из Полицијске управе Приједор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана