Саливан: Политички лидери да покажу храброст и прихвате компромисе

Срна
Саливан: Политички лидери да покажу храброст и прихвате компромисе

Сарајево - Замјеник америчког државног секретара Џон Саливен изјавио је данас у Сарајеву да САД не жели да се било која земља мијеша у суверенитет БиХ и да ће влада његове земље чврсто реаговати на било какве пријетње стабилности БиХ.

Саливен је истакао да је циљ његове посјете БиХ био да политичким лидерима и грађанима пренесе опредијељеност САД за западни Балкан, заштиту суверенитета и територијалног интегритета БиХ у складу са Дејтонским мировним споразумом, те подршку “аспирацијама БиХ за интеграције у НАТО и ЕУ”.

“Покушаји да се подривају институције БиХ, позиви на сецесију или успостављање трећег ентитета нарушавају дух и слово Дејтона и представљају пријетњу стабилности БиХ и цијеле регије”, рекао је Саливен на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Саливен је истакао да је сада вријеме за политичке лидере у БиХ да покажу храброст и одговорност да донесу тешке одлуке и прихвате компромисе. “Апелујем на власт БиХ да промовише политике које ће дати више шанси грађанима за њихов успјех и просперитет, те да предузму неопходне реформе и омогуће интеграцију у НАТО и ЕУ”, рекао је Саливен.

Замјеник државног секретара САД критиковао је неспремност власти да се отклони дискриминаторски етнички критеријум због којег неки грађани БиХ не могу да се кандидују за неке јавне функције. Истичући да сусједи БиХ напредују и да нико не жели видјети да БиХ заостаје, Саливен је поручио да ће се САД, Европа и њихови партнери чврсто обрачунавати са онима који подривају наведене принципе на било који начин, што укључује и оне који су најекстремнији у томе, а према којима ће бити предузимане координисане санкције у вези са њиховом могућношћу путовања и кориштење приватне имовине.

“Радићемо и са вашим званичницима у борби против спољних сила које активно настоје учинити БиХ рањивијом што се тиче унутрашње нестабилности”, рекао је Саливен, али није прецизирао на кога мисли.

Када је ријеч о његовом данашњем састанку са члановима Предсједништва БиХ, Саливен је навео да је том приликом изразио незадовољство владе САД тенденцијом појединаца у јавном животу БиХ да користе запаљиву реторику која уноси подјеле.

“Апелујем на више кооперативности да би ова земља ишла напријед и да се то ради заједно. Апелујем на све грађане БиХ да приоритет дају не заштити етничких привилегија које их одвајају, него промовисању политика које омогућавају отварање нових радних мјеста, веће шансе, интегрисани образовни систем, просперитет”, рекао је Саливен, који је позвао грађане да се уједине у борби против корупције.

Он је истакао да је интерес његове земље да БиХ постане члан НАТО-а и да подржава “одлуку домаћих власти да земља иде ка том чланству”.

Саливен је рекао да се данас састао са члановима Предсједништва БиХ јер поштује демократију и вољу грађана који су изабрали чланове ове институције, напомињући да нема промјене у статусу предсједавајућег Предсједништва Милорада Додика када је ријеч о санкцијама САД.

Замјеник америчког државног секретара изјавио је да са члановима Предсједништва није разговарао о регионалним односима, али да САД подстичу добре међусусједске односе на западном Балкану.

“Овдје сам био да разговарамо о америчкој политици у БиХ”, закључио је Саливен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана