Salihoviću funkcija u Hagu

Goran Maunaga
Salihoviću funkcija u Hagu

Sarajevo - Tužilaštvo BiH kandidovalo je glavnog tužioca Gorana Salihovića za člana Odbora direktora povjerilačkog fonda za žrtve pri Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Pošto se radi o hitnom postupku, Sekretarijat Međunarodnog krivičnog suda je 21. avgusta Ministarstvu spoljnih poslova uputio dopis u kojem stoji da je kandidatura Salihovića zaprimljena, a koju je Tužilaštvo donijelo mjesec ranije.

Nakon toga Koalicija Međunarodnog krivičnog suda zatražila je hitno dostavljanje izjave o kvalifikacijama kandidata, a Ministarstvo spoljnih poslova taj zahtjev proslijedilo je Ministarstvu pravde. Ta izjava treba da sadrži preporuke BiH za kandidata, kao i njegovu biografiju, a Ministarstvo pravde taj dopis, koji je u posjedu "Glasa Srpske", uputilo je Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS).

U VSTS kažu da im je pismo stiglo.

- VSTS je pripremio odgovor sa biografijom glavnog tužioca Tužilaštva, koji će biti proslijeđen Ministarstvu pravde i Ministarstvu inostranih poslova - naveli su u VSTS-u.

Salihović bi funkciju u Odboru direktora povjerilačkog fonda za žrtve Međunarodnog krivičnog suda u Hagu obavljao na određeno vrijeme, dok bi istovremeno nastavio da bude na mjestu glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Funkcija člana Odbora direktora povjerilačkog fonda za žrtve podrazumijeva putovanja po cijelom svijetu gdje ima žrtava, kao i izuzetno veliku platu i dnevnice.

Ministarstvo pravde dopis o izboru Odbora direktora povjerilačkog fonda za žrtve Tužilaštvu i Sudu BiH proslijedilo je 10. jula.

Iz Suda BiH nisu stigli odgovori na postavljena pitanja, tako da smo ostali uskraćeni za odgovore na pitanja da li su dobili dopis o izboru Odbora direktora povjerilačkog fonda za žrtve i da li su imali svog kandidata za tu funkciju.

Aktivnosti Fonda

Pomoću sredstava sakupljenih kroz dobrovoljne priloge, Fond sprovodi programe pomoći, koji su posebno usmjereni na nadoknadu štete koja je žrtvama nanesena zločinima, koji potpadaju pod nadležnost suda u Hagu.

Programi Fonda za žrtve usredsređeni su na obrazovanje, zdravstvene usluge, materijalnu i psihološku pomoć i podršku zajednici, što pomaže žrtvama da se vrate dostojanstvenom i svrsishodnom životu u okviru njihovih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana