Салиховићу функција у Хагу

Горан Маунага
Салиховићу функција у Хагу

Сарајево - Тужилаштво БиХ кандидовало је главног тужиоца Горана Салиховића за члана Одбора директора повјерилачког фонда за жртве при Међународном кривичном суду у Хагу.

Пошто се ради о хитном поступку, Секретаријат Међународног кривичног суда је 21. августа Министарству спољних послова упутио допис у којем стоји да је кандидатура Салиховића запримљена, а коју је Тужилаштво донијело мјесец раније.

Након тога Коалиција Међународног кривичног суда затражила је хитно достављање изјаве о квалификацијама кандидата, а Министарство спољних послова тај захтјев прослиједило је Министарству правде. Та изјава треба да садржи препоруке БиХ за кандидата, као и његову биографију, а Министарство правде тај допис, који је у посједу "Гласа Српске", упутило је Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС).

У ВСТС кажу да им је писмо стигло.

- ВСТС је припремио одговор са биографијом главног тужиоца Тужилаштва, који ће бити прослијеђен Министарству правде и Министарству иностраних послова - навели су у ВСТС-у.

Салиховић би функцију у Одбору директора повјерилачког фонда за жртве Међународног кривичног суда у Хагу обављао на одређено вријеме, док би истовремено наставио да буде на мјесту главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Функција члана Одбора директора повјерилачког фонда за жртве подразумијева путовања по цијелом свијету гдје има жртава, као и изузетно велику плату и дневнице.

Министарство правде допис о избору Одбора директора повјерилачког фонда за жртве Тужилаштву и Суду БиХ прослиједило је 10. јула.

Из Суда БиХ нису стигли одговори на постављена питања, тако да смо остали ускраћени за одговоре на питања да ли су добили допис о избору Одбора директора повјерилачког фонда за жртве и да ли су имали свог кандидата за ту функцију.

Активности Фонда

Помоћу средстава сакупљених кроз добровољне прилоге, Фонд спроводи програме помоћи, који су посебно усмјерени на надокнаду штете која је жртвама нанесена злочинима, који потпадају под надлежност суда у Хагу.

Програми Фонда за жртве усредсређени су на образовање, здравствене услуге, материјалну и психолошку помоћ и подршку заједници, што помаже жртвама да се врате достојанственом и сврсисходном животу у оквиру њихових заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана