Салиховић смијенио Чорлију због предмета »Дудаковић«

Горан Маунага
Салиховић смијенио Чорлију због предмета »Дудаковић«

Сарајево - Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић смијенио је руководиоца Посебног одјељења за ратне злочине и шефа Одсјека 2 Драгана Чорлију зато што четири године ништа није урадио у предмету "Атиф Дудаковић".

Тужилац Чорлија, како је "Глас" јуче објавио, овај предмет који се односи на злочине припадника Петог корпуса Армије РБиХ није ни отворио откако га је преузео од тужиоца Милорада Барашина.

Салиховић каже да више није могао толерисати такав однос Чорлије према раду.

- Донио сам рјешење о разрјешењу Чорлије са позиције руководиоца Посебног одјељења за ратне злочине и шефа Одсјека 2. На мјесто шефа Одсјека 2 умјесто Чорлије поставио сам тужиоца Тужилаштва БиХ Станка Благића из Бањалуке - рекао је Салиховић "Гласу Српске".

На питање да ли ће и какви кораци бити предузети против Чорлије, Салиховић је одговорио да ће комплетан предмет бити упућен дисциплинском тужиоцу Арбену Муртезићу и предсједнику Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) Милану Тегелтији уз захтјев да се такав тужилачки однос према раду адекватно санкционише.

- По свом доласку у Тужилаштво БиХ у више наврата тражио сам да буде донесена тужилачка одлука у предмету "Дудаковић". Одлуку је требало да донесе без обзира на то да ли она била позитивна или негативна. Такав однос према раду је недопустив - истакао је Салиховић.

Додао је да је дужности разријешио и шефа Одсјека 3 тужиоца Ибру Булића и на ту функцију именовао тужиоца Изета Одобашића из Бихаћа. "Глас" је у неколико наврата објавио да је Булић учествовао у монтирању процеса и застрашивању свједока како би свједочили против оптужених у неколико предмета, укључујући и предмете "Кравица" и "Прозор".

О злочинима Дудаковића и Петог корпуса Армије РБиХ, чији је он био командант, постоје бројни докази који су достављани у Тужилаштво. Бивши главни тужилац Милорад Барашин, који је 2007. наредио истрагу у предмету "Атиф Дудаковић", био је припремио и оптужницу, али је све стопирано. На тој оптужници, поред Дудаковића, налази се још 21 лице, а сви се терете по укупно 22 тачке оптужнице. У оптужници стоји да су они, као команданти, високопозиционирани официри и војници у структурама бригада Петог корпуса осумњичени да су починили ратне злочине у Крајини током војних операција спроведених 1994. и 1995. године. Ријеч је о операцијама кодних назива "Слобода-Тигар 94", "Грмеч 94" и "Сана 95".

Власти РС су још 2006. године поднијеле кривичну пријаву против Дудаковића за ратне злочине над Србима. МУП РС је у неколико наврата допуњавао ту пријаву, али Дудаковић је до данас на слободи.

Према подацима Комисије за тражење несталих у Републици Српској, у тој акцији у општинама Петровац, Бихаћ, Босанска Крупа, Сански Мост и Кључ убијено је око 870 српских цивила и 400 војника, а спаљено више од 30 села. Нестало је више од 800 људи. На том подручју нађена је 21 масовна гробница са тијелима Срба.

Жртве

Саговорник "Гласа Српске" близак Тужилаштву каже да још 28 Дудаковићевих жртава лежи неоткопано код мотела "Радоч" у Петровцу.

- Дудаковић је био присутан кад су они побијени. Толико је био пијан да је пао преко зида кад се наслонио на ограду па су га једва извукли. Постоје свједоци тог масакра, али њихово свједочење и ексхумација тих жртава до данас су опструисани - каже он. Додао је да постоје и свједоци о злочинима припадника Војне полиције, која је била директно подређена Дудаковићу, у хотелу "Парк" у Бихаћу. Каже да никад није тачно утврђено колико је злочина ту почињено.

- То је од почетка рата била пропусна станица из које многи никад нису изашли - каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана