Салиховић премјештен на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ

Срна
Салиховић премјештен на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ

Сарајево - Првостепена дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ изрекла је дисциплинску мјеру којом се суспендовани главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић премјешта са мјеста главног тужиоца на мјесто тужиоца Тужилаштва БиХ.

У поступку који се водио против Салиховића, Комисија је утврдила његову дисциплинску одговорност за дисциплинске прекршаје "било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва", те за "намјерно давање лажне, обмањиве или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности Савјета".


Дисциплинска комисија је донијела и одлуку, којом се одбија дисциплинска тужба везана за дисциплинске прекршаје "омогућавање вршења дужности тужиоца лицима, која за то нису законом овлаштена" и "мијешање у поступање судије или тужиоца с намјером опструисања или потцјењивања њихових активности", саопштено је из ВСТС-а.

Против ове одлуке се може поднијети жалба Другостепеној дисциплинској комисији ВСТС-а БиХ, у року од осам дана од дана пријема одлуке.

Првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а, окончала је средином јуна дисциплински поступак против Салиховића.

Канцеларија дисциплинског тужиоца терети Салиховића да је пропустио да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса, да се упустио у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку, да је омогућио вршење дужности тужиоца лицима која за то нису законом овлаштена, те да се мијешао у поступање судије или тужиоца.

Међу прекршајима је наведено и намјерно давање лажне или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима, која су у надлежности ВСТС, те својим понашањем довео у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет Тужилаштва БиХ.

Салиховић је наводе дисциплинског тужиоца одбацио као нетачне и поднио жалбу на одлуку о суспензији.

Упоредо са дисциплинским поступком, Тужилаштво БиХ води и кривичну истрагу против Салиховића, који је 10. јула испитан у својству осумњиченог у предмету у којем истрагу води Посебно одјељење за организовани, привредни криминал и корупцију.

Салиховића сумњиче за низ неправилности у раду Тужилаштва БиХ, због чега је суспендован у септембру прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана