Salihović predložen iza leđa ministra

Goran Maunaga
Salihović predložen iza leđa ministra

Sarajevo - Ministar pravde BiH Josip Grubeša nije bio obaviješten o tome da je njegov pomoćnik Milana Popadić zvanično sugerisala Ministarstvu inostranih poslova da glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića kandiduje za poziciju u odboru direktora Povjerilačkog fonda za žrtve pri Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Popadićeva je uputila dopis Ministarstvu inostranih poslova dok je Grubeša bio na godišnjem odmoru. Veću dimenziju tom problemu daje činjenica da je za Salihovića sugerisano zbog toga što ga je Tužilaštvo BiH nominovalo za tu poziciju prije nego što je Sud BiH predložio Almu Taso-Deljković. Time je, kao što je objavio "Glas Srpske", vrijeme prijave postalo jedan od glavnih argumenata na osnovu kojih je Ministarstvo inostranih poslova kandidovalo Salihovića za odbor direktora Fonda za žrtve pri Međunarodnom krivičnom sudu.

Izvor iz Ministarstva pravde BiH rekao je "Glasu Srpske" da će zbog svega Sekretarijatu Međunarodnog krivičnog suda biti upućen novi dopis, što znači da slijedi nova blamaža pravosuđa BiH na međunarodnoj sceni.

- Prije toga bi trebalo da se usaglase predstavnici Ministarstva pravde, Suda i Tužilaštva BiH. U dopisu bi trebalo da bude predložen kandidat koji ima sve potrebne kvalifikacije. Pošto je izbor članova planiran za novembar, vjerujemo da će biti odobren novi rok za predlaganje kandidata s obzirom na to da je aktuelni istekao 25. avgusta - kazao je naš sagovornik.

"Glas Srpske" objavio je dokument koji je potpisala Popadićeva i u kojem sugeriše Ministarstvu inostranih poslova da putem Ambasade BiH u Hagu predloži Salihovića.

- Sugerišemo Ambasadi BiH u Hagu da predloži kandidaturu Salihovića, imajući u vidu prvenstvo prijave i rang pozicije na kojoj se nalazi - stoji u dopisu Popadićeve.

Iako je stigao na vrijeme odbačen je prijedlog Suda BiH koji je u odbor direktora povjerilačkog fonda za žrtve pri Međunarodnom krivičnom sudu predložio Taso-Deljković.

Kandidatura Salihovića izazvala je nove trzavice između Suda i Tužilaštva BiH. Predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso istakla je da Taso-Deljković posjeduje sve tražene kvalifikacije za razliku od Salihovića.

Vilijam Pejs iz Koalicije za Međunarodni krivični sud u kriterijima za nominaciju i prijem u odboru direktora povjerilačkog fonda za žrtve istakao je da članovi tog tijela moraju biti visoko moralni, nepristrasni i kvalifikovani za pružanje pomoći žrtvama teških krivičnih djela te da vlast treba da učini sve što je u njenoj moći kako bi se obezbijedila nominacija kandidata najvišeg nivoa.

- Direktno iskustvo ili saznanje o takvom tipu stradanja moglo bi biti vrijedna lična prednost članova odbora. Potrebno je saosjećanje sa žrtvama i razumijevanje različitih tipova stradanja koje su žrtve pretrpjele, prava žrtava i načina na koji se tim stradanjem bavi pravni okvir Rimskog statuta. Da bi neometano ispunjavali zadatke, kandidati moraju tečno govoriti engleski ili francuski jezik - naveo je Pejs.

Kreso je ustvrdila da Salihović za razliku od Taso-Deljković ne govori nijedan od pomenuta dva jezika, te da u radu nikada nije imao dodirnih tačka sa žrtvama. Popadićeva je optužila i Sud i Tužilaštvo BiH da su predložili kandidate koji nemaju kvalifikacije za pomenutu funkciju.

Skupština država stranaka  bira pet članova Odbora direktora povjerilačkog fonda za žrtve pri Međunarodnom krivičnom sudu na mandat od tri godine. Pet mjesta se dodjeljuje u skladu sa pet glavnih regiona svijeta. Predviđeno je da izbor članova odbora bude održan u novembru. Odbor ima važnu ulogu u davanju smjernica Povjerilačkom fondu za žrtve i u prikupljanju dobrovoljnih priloga i donacija koji omogućavaju aktivnosti Fonda.

Odbor

Rad u Odboru direktora Povjerilačkog fonda za žrtve pri Međunarodnom krivičnom sudu podrazumijeva izuzetno visoku platu, dnevnice i putovanja po cijelom svijetu gdje ima žrtava. Pomoću sredstava sakupljenih kroz dobrovoljne priloge, fond sprovodi programe pomoći. Oni su posebno usmjereni na nadoknadu štete koja je žrtvama nanesena zločinima iz nadležnosti suda u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana