Salihović podnosi novu apelaciju Ustavnom sudu

nezavisne.com
Salihović podnosi novu apelaciju Ustavnom sudu

Sarajevo - Goran Salihović, suspendovani glavni državni tužilac Tužilaštva BiH, u ponedjeljak će Ustavnom sudu BiH podnijeti novu apelaciju za povrede prava u postupku koji je vođen protiv njega.

Ovo je jučer „Nezavisnim“ potvrdio sam Salihović, dan nakon što je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH odbacilo kao neosnovan prigovor zastare u disciplinskom postupku protiv njega. Naime, VSTS je donio odluku kojom se odbijaju žalbe i tužioca i tuženog, te se time odluka Disciplinske komisije potvrđuje.

Podsjećamo, drugostepena Disciplinska komisija za tužioce VSTV-a 23. oktobra je potvrdila odluku prvostepene komisije u predmetu protiv Salihovića, kada je smijenjen s mjesta glavnog državnog tužioca.

Iako je odlukom VSTV-a Salihović i zvanično smijenjen s funkcije glavnog državnog tužioca, on će i dalje ostati tužilac Tužilaštva BiH, ali, kako je naveo, nastaviće da se bori za svoja prava.

„Podsjećam da je Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava na fer suđenje, kao i da je nastupila zastara, ništa nisu dokazali u postupku. Mi sada imamo apsurd da je odluka jedne komisije jača od odluke Ustavnog suda“, kaže on.

S tim u vezi navodi da sada u apelaciji ide prema Ustavnom sudu BiH s privremenom mjerom da se vrati na poziciju glavnog tužioca BiH, ali i da će se pozvati na povredu prava u postupku koji je vođen protiv njega.

„Ovo što radi VSTV predstavlja krivično djelo. Pokazujemo da ne postoji pravna država i ne znam čemu ovo vodi. Imamo odluku Ustavnog suda, koji je utvrdio da nisam imao fer suđenje, da nije ništa dokazano u tom postupku, koji je montiran i u kojem su svi rokovi iscrpljeni jer je nastupila zastara. Imamo dvije povrede - Ustava BiH i Evropske konvencije“, kaže Salihović.

Na kraju ističe da je i sam član VSTV-a Goran Nezirović rekao da će konačna odluka o Goranu Salihoviću biti poznata tek nakon što Ustavni sud donese odluku o njegovoj apelaciji.

Podsjećamo, Ured glavnog disciplinskog tužioca VSTV-a pokrenuo je postupak protiv Salihovića zbog umiješanosti u opstruiranje istraga protiv visokih političkih dužnosnika. Također, i Tužilatvo BiH vodi istragu protiv Salihovića za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, nesavjestan rad u službi, nenamjensko trošenje novca, kao i za opstruiranje procesuiranja krivičnih predmeta. Inače, VSTV je na jučerašnjoj sjednici odlučio da se ponovi konkurs za poziciju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

„Mislim da konkurs treba ponoviti i zbog odnosa unutar Tužilaštva BiH, kao i zbog jučerašnje odluke o odbijanju žalbi već sada bivšeg glavnog tužioca Gorana Salihovića“, rekao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

On je rekao da prema redovnoj proceduri slijedi i raspisivanje konkursa za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, dodajući da će konkursi za pozicije glavnog tužioca i njegovog zamjenika ići uporedo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana