Salihović ostaje tužilac

Srna
Salihović ostaje tužilac

Sarajevo - Goran Salihović ostaje na mjestu tužioca, nakon što je Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH u predmetu protiv njega odbacila kao neosnovanu žalbu koju su on i njegov punomoćnik podnijeli na raniju odluku kojom je smijenjen sa dužnosti glavnog tužioca BiH.

"Potvrđena je odluka Prvostepene disciplinske komisije od 20. jula", saopšteno je iz VSTS-a.


Iz ove institucije su poručili da je Prvostepena disciplinska komisija za tužioce, odlučujući po disciplinskoj tužbi navedene kancelarije VSTS-a BiH protiv Salihovića, donijela odluku kojom se utvrđuje disciplinska odgovornost tuženog za disciplinske prekršaje iz Zakona o VSTS-u, koji se odnose na "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva".

Odgovornost je utvrđena i za "namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a".

Disciplinska komisija donijela je i odluku kojom se odbija disciplinska tužba u vezi sa disciplinskim prekršajima iz Zakona o VSTS-u BiH, a tiče se "omogućavanja vršenja dužnosti tužioca licima koja na to nisu zakonom ovlaštena", kao i "miješanja u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruisanja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti".

Tuženom Salihoviću je za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba iz Zakona o VSTS-u, izrečena disciplinska mjera premještanje sa mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BiH na mjesto tužioca ovog tužilaštva.

Protiv odluke Drugostepene komisije VSTS-a BiH može se uložiti žalba Savjetu kao cjelini u roku od osam dana od dana prijema odluke, navedeno je u saopštenju.

Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa Poslovnikom VSTS-a BiH.

Salihović je suspendovan u septembru prošle godine, a s funkcije glavnog tužioca Tužilaštva BiH smijenjen je 21. jula ove godine.  

Salihović nezadovoljan, čeka odluku Ustavnog suda

Bivši glavni tužilac BiH Goran Salihović uložio je apelaciju Ustavnom sudu zbog, kako je naveo, nepravilnosti u odlukama prvostepene i drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/, prema kojima bi trebalo da bude smijenjen sa funkcije glavnog tužioca.
Salihović je naveo da se odluka Ustavnog suda očekuje u srijedu, 25. oktobra, a ovu informaciju potvrdio je i Salihovićev branilac Rifat Konjić, prenosi Birn.

Drugostepena disciplinska komisija VSTS-a potvrdila je odluku prema kojoj bi Salihović trebalo da bude smijenjen sa funkcije glavnog tužioca i da ostane tužilac Tužilaštva BiH.

Salihović kaže da je od Ustavnog suda tražio zaštitu zbog zastarijevanja postupka, ali i jer mu "u toku disciplinskog postupka nije data tužba, uskraćeno mu je pravo na izvođenje dokaza, postupak nije bio javan, disciplinski tužilac nije imao legitimitet da vodi postupak, a nisu poštovane ni preporuke Evropske komisije da se mora tačno odrediti koji mu se prekršaj ili krivično djelo stavlja na teret".

"Nadam se odluci Ustavnog suda i da to može biti prekretnica za cijelo pravosuđe da stanemo na noge i da krenemo ponovo", naveo je Salihović.

Goran Salihović suspendovan je u septembru prošle godine kada je protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Uporedo je protiv njega pokrenuta i krivična istraga u Tužilaštvu BiH koja je još u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana