Салиховић остаје тужилац

Срна
Салиховић остаје тужилац

Сарајево - Горан Салиховић остаје на мјесту тужиоца, након што је Другостепена дисциплинска комисија за тужиоце Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ у предмету против њега одбацила као неосновану жалбу коју су он и његов пуномоћник поднијели на ранију одлуку којом је смијењен са дужности главног тужиоца БиХ.

"Потврђена је одлука Првостепене дисциплинске комисије од 20. јула", саопштено је из ВСТС-а.


Из ове институције су поручили да је Првостепена дисциплинска комисија за тужиоце, одлучујући по дисциплинској тужби наведене канцеларије ВСТС-а БиХ против Салиховића, донијела одлуку којом се утврђује дисциплинска одговорност туженог за дисциплинске прекршаје из Закона о ВСТС-у, који се односе на "било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва".

Одговорност је утврђена и за "намјерно давање лажне, обмањиве или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности ВСТС-а".

Дисциплинска комисија донијела је и одлуку којом се одбија дисциплинска тужба у вези са дисциплинским прекршајима из Закона о ВСТС-у БиХ, а тиче се "омогућавања вршења дужности тужиоца лицима која на то нису законом овлаштена", као и "мијешања у поступање судије или тужиоца с намјером опструисања или потцјењивања њихових активности".

Туженом Салиховићу је за наведене дисциплинске прекршаје, на основу одредаба из Закона о ВСТС-у, изречена дисциплинска мјера премјештање са мјеста главног тужиоца Тужилаштва БиХ на мјесто тужиоца овог тужилаштва.

Против одлуке Другостепене комисије ВСТС-а БиХ може се уложити жалба Савјету као цјелини у року од осам дана од дана пријема одлуке, наведено је у саопштењу.

Одлука Другостепене дисциплинске комисије може се побијати само због изречене дисциплинске мјере, у складу са Пословником ВСТС-а БиХ.

Салиховић је суспендован у септембру прошле године, а с функције главног тужиоца Тужилаштва БиХ смијењен је 21. јула ове године.  

Салиховић незадовољан, чека одлуку Уставног суда

Бивши главни тужилац БиХ Горан Салиховић уложио је апелацију Уставном суду због, како је навео, неправилности у одлукама првостепене и другостепене дисциплинске комисије Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/, према којима би требало да буде смијењен са функције главног тужиоца.
Салиховић је навео да се одлука Уставног суда очекује у сриједу, 25. октобра, а ову информацију потврдио је и Салиховићев бранилац Рифат Коњић, преноси Бирн.

Другостепена дисциплинска комисија ВСТС-а потврдила је одлуку према којој би Салиховић требало да буде смијењен са функције главног тужиоца и да остане тужилац Тужилаштва БиХ.

Салиховић каже да је од Уставног суда тражио заштиту због застаријевања поступка, али и јер му "у току дисциплинског поступка није дата тужба, ускраћено му је право на извођење доказа, поступак није био јаван, дисциплински тужилац није имао легитимитет да води поступак, а нису поштоване ни препоруке Европске комисије да се мора тачно одредити који му се прекршај или кривично дјело ставља на терет".

"Надам се одлуци Уставног суда и да то може бити прекретница за цијело правосуђе да станемо на ноге и да кренемо поново", навео је Салиховић.

Горан Салиховић суспендован је у септембру прошле године када је против њега покренут дисциплински поступак. Упоредо је против њега покренута и кривична истрага у Тужилаштву БиХ која је још у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана