Салиховић одбацио све наводе из дисциплинске тужбе

Глас Српске
Салиховић одбацио све наводе из дисциплинске тужбе

Сарајево - Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић одбацио је као нетачне све наводе из дисциплинске тужбе коју је против њега покренула Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ /ВСТС БиХ/, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Салиховић је истакао да ништа из те пријаве није тачно, односно да је све монтирано.


Салиховић је навео да је разлог за пријаву то што је отворио истрагу против Милорада Додика, који је први пут у историји добио позив да се јави у Тужилаштво БиХ.

"Он је јуче јасно рекао да стоји иза референдума. Прије тога није могло, предмет је отворен прије 20 дана и ми то радимо", навео је Салиховић.

Салиховић је негирао да је као главни тужилац кочио поједине истраге против високих званичника, посебно оних из Републике Српске.

"Никад нисам ништа кочио. У случају Бобар банке у сриједу ће бити подигнута оптужница, чекали смо одређене податке из Хрватске путем института међународне правне помоћи. Што се тиче Павловић банке, и ту чекамо јер имамо пет међународних помоћи, од САД до Србије. Чекамо да одговори дођу, да бисмо наставили радити", рекао он.

Салиховић је истакао да никад ништа није затворено. "Што се тиче осталих предмета, као што је жШпирићж /Шпирићева куповина стана у Бечу/ и жЗлатож /оптужбе да је Додик у Русији подмићен килограмом злата/ то су потпуно нетачне ствари", навео је Салиховић.

Он је напоменуо да је једини разлог за захтјев за његовом суспензијом позив за саслушање Милорада Додика.

Салиховић је истакао да је сигуран у исправност својих одлука и да се не боји ниједног поступка при Канцеларији дисциплинског тужиоца, јер ће бити утврђено да је поступано у складу са законом.

У саопштењу се истиче да се Тужилаштво БиХ налази под велики политичким притисцима, који представљају злоупотребу одређних појединаца унутар институција у политичке сврхе, те да ће више детаља о томе главни тужилац објелоданити у наредном периоду, након чега ће грађанима бити јасно о каквим се политичким и институционалним злоупотребама ради у покушају удара на главног тужиоца.

У прилог тврдњама да се ради о конструкцијама и злоупотребама иде и чињеница да се захтјева тајност поступка, а о свему наведеном више информација главни тужилац ће објелоданити ускоро, наведено је у саопштењу.

Уз дисциплинску тужбу против Салиховића, достављени су приједлози за суспензију и разрјешење главног тужиоца Тужилаштва БиХ због повреде дужности главног тужиоца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана