Salihović kažnjen, ali ostaje tužilac

Željka Domazet
Salihović kažnjen, ali ostaje tužilac

Sarajevo - Suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović kažnjen je premještanjem sa te na poziciju tužioca Tužilaštva BiH, ali su odbačene ključne optužbe protiv njega.

Odluku je donijela prvostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH nakon što je razmotrila disciplinsku prijavu protiv Salihovića. VSTS je u petak saopštio da je komisija donijela odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost Salihovića za namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a. Komisija je prihvatila i optužbe za bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Odlučujući na osnovu tužbe Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a, komisija je odbila optužbe protiv Salihovića koje su ga teretile za omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlašćene te za miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruisanja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti. Na odluku je moguće podnijeti žalbu drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTS-a, a da će to pravo iskoristiti javile su obje strane u postupku.

Salihović se juče nije javljao na telefon, a njegov advokat Rifat Konjić rekao je za "Glas Srpske" da će se žaliti i da će dokazati Salihovićevu nevinost i u vezi sa pitanjima za koja je komisija utvrdila disciplinsku odgovornost.

- Mi smo i više nego zadovoljni odlukom disciplinske komisije i uvjereni smo da ćemo u žalbenom postupku dokazati da Salihović nije odgovoran ni za ostalo što mu je stavljeno na teret. Osam tačaka tužbe odnosilo se na predsjednika RS Milorada Dodika, ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, poslanika u Parlamentu BiH Nikolu Špirića, novinara Matu Đakovića i Bobar i Pavlović banku - istakao je Konjić.

Dodao je da je prema odluci komisije, Salihović odgovoran i za to što je prozivao tadašnju predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso i što nije dostavljao spise.

- Dostavili su jedan spis koji su imali i koji su skupa potpisali i Salihović i tužilac Božo Mihajlović, koga optužuju za nestanak velikih količina novca. Tada je Mihajlović otišao u svoju kancelariju i potpisao dva spisa za koje je prijavio Salihovića disciplinskom tužiocu navodeći da postoje još dva spisa. Zašto ih nije potpisao zajedno sa Salihovićem? I ti spisi su dostavljeni drugi dan - istakao je Konjić.

Tvrdi da je u ovom postupku bilo nezakonitog rada Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

- Umjesto da prisluškuju Hasana Pleha i njegovog pratioca prisluškivali su Salihovića. Pred Ustavnim sudom su takva prisluškivanja padala, jer su nezakonita i ukoliko to ne dokažemo pred drugostepenom disciplinskom komisijom, žalićemo se Ustavnom sudu BiH - rekao je Konjić.

Kancelarija disciplinskog tužioca je saopštila da su zadovoljni dijelom odluke, ali ne i činjenicom da nije prihvaćeno pet tačaka disciplinske tužbe, zbog čega će se žaliti. Žalbom će biti obuhvaćena odluka da Salihović može da ostane u Tužilaštvu BiH, a u kancelariji disciplinskog tužioca i dalje smatraju da se on miješao u postupanje sudija i tužilaca i da je omogućavao vršenje dužnosti osobama koje za to nisu ovlašćene.

Salihović je suspendovan u septembru prošle godine nakon što je VSTS pokrenuo disciplinski postupak protiv njega.

Proces u Tužilaštvu

Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Gorana Salihovića, zbog čega je nedavno ispitivan u svojstvu osumnjičenog za niz nepravilnosti u radu te pravosudne institucije dok je bio na njenom čelu. Dio optužbi identičan je onima koje su mu stavljene na teret u okviru disciplinskog postupka.

Tužilaštvo je naredbu o otvaranju istrage protiv Salihovića donijelo nakon što je VSTS pokrenuo disciplinski postupak. Saslušanje bi trebalo da bude okončano 9. avgusta.

Odbijene optužbe

- Omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlašćene

- Miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruisanja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti

Prihvaćene optužbe

- Namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a

- Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana