Салиховић кажњен, али остаје тужилац

Жељка Домазет
Салиховић кажњен, али остаје тужилац

Сарајево - Суспендовани главни тужилац БиХ Горан Салиховић кажњен је премјештањем са те на позицију тужиоца Тужилаштва БиХ, али су одбачене кључне оптужбе против њега.

Одлуку је донијела првостепена дисциплинска комисија за тужиоце Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ након што је размотрила дисциплинску пријаву против Салиховића. ВСТС је у петак саопштио да је комисија донијела одлуку којом је утврђена дисциплинска одговорност Салиховића за намјерно давање лажне, обмањиве или недовољне информације у вези са пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности ВСТС-а. Комисија је прихватила и оптужбе за било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва.

Одлучујући на основу тужбе Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а, комисија је одбила оптужбе против Салиховића које су га теретиле за омогућавање вршења дужности тужиоца особама које за то нису законом овлашћене те за мијешање у поступање судије или тужиоца с намјером опструисања или потцјењивања њихових активности. На одлуку је могуће поднијети жалбу другостепеној дисциплинској комисији ВСТС-а, а да ће то право искористити јавиле су обје стране у поступку.

Салиховић се јуче није јављао на телефон, а његов адвокат Рифат Коњић рекао је за "Глас Српске" да ће се жалити и да ће доказати Салиховићеву невиност и у вези са питањима за која је комисија утврдила дисциплинску одговорност.

- Ми смо и више него задовољни одлуком дисциплинске комисије и увјерени смо да ћемо у жалбеном поступку доказати да Салиховић није одговоран ни за остало што му је стављено на терет. Осам тачака тужбе односило се на предсједника РС Милорада Додика, министра безбједности БиХ Драгана Мектића, посланика у Парламенту БиХ Николу Шпирића, новинара Мату Ђаковића и Бобар и Павловић банку - истакао је Коњић.

Додао је да је према одлуци комисије, Салиховић одговоран и за то што је прозивао тадашњу предсједницу Суда БиХ Медџиду Кресо и што није достављао списе.

- Доставили су један спис који су имали и који су скупа потписали и Салиховић и тужилац Божо Михајловић, кога оптужују за нестанак великих количина новца. Тада је Михајловић отишао у своју канцеларију и потписао два списа за које је пријавио Салиховића дисциплинском тужиоцу наводећи да постоје још два списа. Зашто их није потписао заједно са Салиховићем? И ти списи су достављени други дан - истакао је Коњић.

Тврди да је у овом поступку било незаконитог рада Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

- Умјесто да прислушкују Хасана Плеха и његовог пратиоца прислушкивали су Салиховића. Пред Уставним судом су таква прислушкивања падала, јер су незаконита и уколико то не докажемо пред другостепеном дисциплинском комисијом, жалићемо се Уставном суду БиХ - рекао је Коњић.

Канцеларија дисциплинског тужиоца је саопштила да су задовољни дијелом одлуке, али не и чињеницом да није прихваћено пет тачака дисциплинске тужбе, због чега ће се жалити. Жалбом ће бити обухваћена одлука да Салиховић може да остане у Тужилаштву БиХ, а у канцеларији дисциплинског тужиоца и даље сматрају да се он мијешао у поступање судија и тужилаца и да је омогућавао вршење дужности особама које за то нису овлашћене.

Салиховић је суспендован у септембру прошле године након што је ВСТС покренуо дисциплински поступак против њега.

Процес у Тужилаштву

Тужилаштво БиХ води кривичну истрагу против Горана Салиховића, због чега је недавно испитиван у својству осумњиченог за низ неправилности у раду те правосудне институције док је био на њеном челу. Дио оптужби идентичан је онима које су му стављене на терет у оквиру дисциплинског поступка.

Тужилаштво је наредбу о отварању истраге против Салиховића донијело након што је ВСТС покренуо дисциплински поступак. Саслушање би требало да буде окончано 9. августа.

Одбијене оптужбе

- Омогућавање вршења дужности тужиоца особама које за то нису законом овлашћене

- Мијешање у поступање судије или тужиоца с намјером опструисања или потцјењивања њихових активности

Прихваћене оптужбе

- Намјерно давање лажне, обмањиве или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби или било којим другим питањима која су у надлежности ВСТС-а

- Било какво друго понашање које представља озбиљно кршење службене дужности или доводи у питање повјерење јавности у непристрасност и кредибилитет тужилаштва

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана