Салиховић: Тужиоци на мети терориста

Свјетлана Шурлан
Салиховић: Тужиоци на мети терориста

Бањалука - Главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић рекао је јуче да су он и његови сарадници на мети терориста и да се све институције морају обрачунати са злом званим тероризам, а не живјети у облацима и бавити се глупостима.

Салиховић је о пријетњи од тероризма и борби против терориста говорио на сједници Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ у Бањалуци.

- Заједно са сарадницима постао сам мета терориста послије изјава да је на тероризам нулта толеранција Тужилаштва БиХ. Морамо се ухватити у коштац с тим, главе су у питању. Борба против тероризма мора бити приоритет - нагласио је Салиховић.

"Глас Српске" сазнаје да је Тужилаштво БиХ недавно затражило од Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ додатно обезбјеђење за тужиоца Дубравка Чампару, који ради на предметима тероризма. Дирекција спроводи и појачане мјере на обезбјеђењу самог објекта Тужилаштва БиХ, док Салиховић има стално обезбјеђење од када је именован и оно није додатно појачавано.

Салиховић је најавио је да би веома брзо требало да буде подигнута оптужница за терористички напад на Полицијску станицу у Зворнику.

- Прошле године је за кривична дјела тероризма изречена казна од 63 године затвора. За ова кривична дјела морају се изрицати строже казне. Морамо имати максималне казне за тероризам - рекао је Салиховић и додао да се јача рад Ударне групе за борбу против тероризма.

Он је истакао да је неопходно подићи степен регионалне сарадње у борби против тероризма као што је случај у истрагама ратних злочина.

- Национална стратегија, регионална сарадња и глобалне везе су предуслови за борбу против тероризма - казао је Салиховић.

Говорећи о проблемима у раду Тужилаштва БиХ Салиховић је потенцирао недостатак тужилаца, простора, опреме и новца за ексхумације. Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија пребацио је Тужилаштву слабе резултате у борби против корупције.

- Ми радимо велике предмете и за то треба вријеме. Тужиоци су независни и предмет шаљу у суд када прикупе доказе, а не када то неко каже - одговорио му је Салиховић.

Када су у питању истраге ратних злочина, Салиховић је истакао да у Тужилаштво сваки дан стижу нови предмети и да је немогуће рећи који је коначни рок када ће рад на тим случајевима бити завршен.

- Прошле године је за 84 одсто повећан број завршених предмета у односу на претходну годину. Наредио сам поновну ексхумацију на локалитету Казани, гдје су бачени убијени сарајевски Срби, јер постоји 20 одсто претпоставке да се нешто нађе - казао је Салиховић.

На иницијативу чланова ВСТС-а на сједници је отворена расправа и о вербалним сукобима Салиховића и предсједника Суда БиХ Медџиде Кресо, а истакнуто је да то нарушава повјерење јавности у правосуђе.

- Ватра је избила јер су кренули да се раде сви предмети ратних злочина у којима су осумњичени Срби, Бошњаци и Хрвати, а за корупцију су такође обрађивани сви, па и службеници и министри - рекао је Салиховић одбацивши могућност да се у Тужилаштву монтира било шта и да је било шта рађено због тога што су лани били избори.

Салиховић је истакао да је проблем што велики број предмета завршава условним казнама и позвао Суд БиХ да на то обрати пажњу. Кресо му је одговорила да казне треба да буду строже, али да тужиоци више треба да се жале на донесене пресуде.

- Проблем је што тужиоци цјепкају оптужнице да би се фиктивно повећао број истрага, па судијама за исто кривично дјело долазе и по три оптужнице - казала је Кресо.

Чланови ВСТС-а истакли су да судије враћају оптужнице на дораду и по осам пута и да се праве паметни. Кресо је због тога тражила извињење истичући да би у случају да судије не траже допуне оптужница, био још већи проценат одбијања оптужница или ослобађајућих пресуда.

Кресо је рекла да је прошле године повећан број незавршених предмета ратних злочина и да је њихов прилив велики.

- Стање је алармантно. Суд неће бити у прилици да очува ажурност у раду и апелујем да буду именоване судије - казала је Кресо и додала да суду недостаје седам судија те да је евидентан дисбаланс у односу на број тужилаца.

Именовања

Са дневног реда сједнице ВСТС-а јуче је скинута тачка о именовањима судија и тужилаца, јер нису пристигла потребна мишљења за сва именовања.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Никола Шпирић упозорио је да ће, ако четврти замјеник главног тужиоца БиХ не буде изабран са територије РС, бити доведен у питање кредибилитет Тужилаштва БиХ.

- С обзиром на то да су садашња три замјеника из ФБиХ, било би сасвим логично да се поштује ентитетско уређење БиХ и да четврти замјеник главног тужиоца буде изабран са подручја РС - рекао је Шпирић.

Тегелтија је казао да ВСТС не подржава иницијативу да се избор судија и тужилаца обавља у парламентима, а не у ВСТС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана