Salihović: Dodika bih pitao jesmo li ikada razgovarali

Srna
Salihović: Dodika bih pitao jesmo li ikada razgovarali

Sarajevo - Saslušanjem tužilaca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare i Milorada Barašina pred disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, u petak je nastavljen postupak protiv suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

Ročište je i ovog puta bilo zatvoreno za javnost zbog, kako je rečeno, "živih predmeta" o kojima su ispitani svjedoci.

Salihović je naglasio da ovaj postupak treba da bude okončan, jer tužilac nije mogao da dokaže nijednu tačku optužnice. Salihović smatra da disciplinska komisija VSTS treba da sasluša i predsjednika RS Milorada Dodika, što su on i njegov branilac ranije zatražili.

- Ja bih gospodina Dodika pitao da li je ikada u životu mene vidio i da li je sa mnom razgovarao, a odgovor je jednostavan, pošto me nikada nije vidio - rekao je on.

Njegov branilac Rifat Konjić naglasio je da Barašin nije svjedočio ni o jednom "živom predmetu".

- Svjedočio je o tome šta i kako se radilo kada je on bio glavni tužilac, kako prije njega, kako u vrijeme Salihovića i kako se radi sada - rekao je Konjić novinarima nakon ročišta dodavši da je Čampara veoma korektno svjedočio o predmetu na kojem je radio, a riječ je o Bobar banci.

Na ročištu se nisu pojavili direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i direktor OBA Osman Mehmedbašić.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, te da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana