Salihović: 2.078 godina izrečenog zatvora za ratne zločine

Srna
Salihović: 2.078 godina izrečenog zatvora za ratne zločine

Sarajevo - Glavni tužilac BiH Goran Salihović rekao je da je do sada pred Sudom BiH izrečeno 2.078 godina zatvora za ratne zločine.

"Nosimo tri teška bremena, ratni zločini, korupcija, terorizam, vi ste ojačali instituciju da uđemo u tu borbu, 60 odsto je povećano procesuiranje ratnih zločina u prethodne tri godine. Ove godine došli smo do cifre od 2.078 godina izrečenog zatvora za ratne zločine", rekao je Salihović tokom rasprave o Izvještaju o radu Tužilaštva BiH za 2015. godinu pred Predstavničkim domom BiH.


On je istakao da se radi i na slučaju nekadašnjeg komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića.

"O Bobar banci i Pavlović banci sam radio na istrazi godinu i po u tajnosti. Vještačenje je problem, treba nam agencija za forenziku", smatra Salihović.

Prema njegovim riječima, 124 borca iz BiH ratovala su na Bliskom istoku.
"Od toga 48 je poginulo, 50 se vratilo i procesuiramo ih. Trend odlaska na ratišta smo zaustavili i sada smo relativno sigurni", rekao je Salihović.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović rekao je da treba unaprijediti institut za vještačenje jer manjkavosti u ovoj oblasti mnogo utiču na sudske odluke.

Ocijenivši da saradnja parlamenta i Tužilaštva nije na zadovoljavajućem nivou, poslanik SNSD-a Dušanka Majkić rekla je da nije bilo prijava Tužilaštva po negativnim revizorskim izvještajima.

"Mnogi slučajevi ratnih zločina nisu procesuirani, manje složeni predmeti treba da se prebace na entitetski nivo Tužilaštva, da bi efikasnost bila veća", istakla je ona.

Milica Marković /SNSD/ rekla je da se povećavaju sredstva za institucije Tužilaštva, a da je sa druge strane "ćutanje", dok je Aleksandra Pandurević /SDS/ istakla da se samo "četiri imena tužilaca" vrte u javnosti.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić rekao je da parlament ima pravo da nadzire rad institucija nad kojim je ovlašten, kao i da nema povjerenje u pravosuđe od ubistva funkcionera SDS-a u Doboju Branislava Garića.

Rasprava o Izvještaju o radu Savjeta ministara BiH za 2015. sa zaključcima Zajedničke komisija za EU integracije i Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH prolongirana je s obzirom da je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić na sjednici Fiskalnog savjeta, te će rasprava o tome biti održana nakon završetka sjednice.

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o Savjetu ministara, sa negativnim mišljenjem Ustavnopravne komisije, čiji je predlagač poslanik DF-a Damir Bećirović.

"Postoji ustavni osnov, izmjenama zakona vratili bismo odlučivanje u institucije BiH, a ne da ostane van njih, radimo pretpristupne radnje prema EU koje su veoma važne, i ovo je doprinos putu BiH ka EU", rekao je Bećirović.

Tokom Izvještaja o radu Regulatorne agencije za električnu energiju u 2015. poslanik SDA Šemsudin Mehmedović ukazao je na neuređeno stanje u o ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana