Sakašvili u ofanzivi na Kijev: Narode, smenimo Porošenka

 Sakašvili u ofanzivi na Kijev: Narode, smenimo Porošenka 19.11.2017 21:12 | Glas Srpske

Mihail Sakašvili je pozvao demonstrante ispred Vrhovne rade u centru Kijeva da 3. decembra organizuju „narodnu smjenu predsjednika Ukrajine Petra Porošenka“.

Nekadašnji predsjednik Gruzije i bivši guverner ukrajinske oblasi Odesa je sada na čelu ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga.

„3. decembra će početi narodni impičment. Prije 3. decembra nastavićemo da radimo na onome što smo započeli. Za sve nas 3. decembar je Dan Iks. Hajde da se organizujemo. Putovaću po cijeloj zemlji kako bi dizao ljude na miran način“, poručio je Sakašvili.

On je u obraćanju demonstranima prethodno izjavio da je spreman, ukoliko bude potrebno, da postane premijer Ukrajine.

Ruska agencija podsjeća da je Sakašvili ranije u više navrata tvrdio da mu nije cilj da više obavlja bilo kakvu funkciju u Ukrajini.

„Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo da tu vladu formiramo zajedno. Spreman sam da to učinim zajedno sa vama. Spreman sam da preuzmem lidersku poziciju u ovom procesu sa vama, spreman sam da stanem na čelo vlade, ukoliko bude potrebno“, poručio je Sakašvili na mitingu ispred ukrajinske Vrhovne rade.

TASS navodi da od 17. oktobra demonstranti kampuju ispred nacionalnog parlamenta, zahtijevajući usvajanje zakona kojima bi poslanicima bio oduzet imunitet, osnovan tribunal za borbu protiv korupcije, promijenjeno izborno zakonodavstvo i u parlamentu bio smijenjen predsjednik Ukrajine Petro Porošenko.

Sam Porošenko je kazao da je pravi cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini, a državni tužilac te zemlje Jurij Lucenko optužio je Sakašvilija i pristalice da spremaju državni udar i dobijaju novac iz inostranstva.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica