Сакашвили у офанзиви на Кијев: Народе, сменимо Порошенка

Глас Српске
Сакашвили у офанзиви на Кијев: Народе, сменимо Порошенка

Михаил Сакашвили је позвао демонстранте испред Врховне раде у центру Кијева да 3. децембра организују „народну смjену предсjедника Украјине Петра Порошенка“.

Некадашњи предсjедник Грузије и бивши гувернер украјинске обласи Одеса је сада на челу украјинског опозиционог Покрета нових снага.

„3. децембра ће почети народни импичмент. Прије 3. децембра наставићемо да радимо на ономе што смо започели. За све нас 3. децембар је Дан Икс. Хајде да се организујемо. Путоваћу по цијелој земљи како би дизао људе на миран начин“, поручио је Сакашвили.

Он је у обраћању демонстранима претходно изјавио да је спреман, уколико буде потребно, да постане премијер Украјине.

Руска агенција подсјећа да је Сакашвили раније у више наврата тврдио да му није циљ да више обавља било какву функцију у Украјини.

„Украјини су хитно потребне нове власти, нова влада. Морамо да ту владу формирамо заједно. Спреман сам да то учиним заједно са вама. Спреман сам да преузмем лидерску позицију у овом процесу са вама, спреман сам да станем на чело владе, уколико буде потребно“, поручио је Сакашвили на митингу испред украјинске Врховне раде.

ТАСС наводи да од 17. октобра демонстранти кампују испред националног парламента, захтијевајући усвајање закона којима би посланицима био одузет имунитет, основан трибунал за борбу против корупције, промијењено изборно законодавство и у парламенту био смијењен предсједник Украјине Петро Порошенко.

Сам Порошенко је казао да је прави циљ организатора протеста да дестабилизују ситуацију у Украјини, а државни тужилац те земље Јуриј Луценко оптужио је Сакашвилија и присталице да спремају државни удар и добијају новац из иностранства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана