Safet Brkić optužen zbog djelovanja u terorističkoj grupi u Siriji

klix.ba
Safet Brkić optužen zbog djelovanja u terorističkoj grupi u Siriji

Sarajevo - Tužilac iz Odsjeka za terorizam u Posebnom odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Safeta Brkića (29) iz Sarajeva, nastanjenog u Olovu.

Optuženog se tereti da je učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć terorističkoj grupi i borio se zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji na strani snaga ISIL-a u Siriji, u jedinici Muhadžiri Ensarije, prenosi klix.ba.

Prema navodima optužnice, optuženi Brkić je sredinom maja 2013. godine otputovao u Istanbul, odakle je ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije te ušao u Siriju u grad Haritan, gdje je ilegalno boravio do marta 2014. godine.

U grad Haritan je došao sa namjerom da se bori na strani Islamske
države Iraka i Levanta (ISIL), a koja se nalazi na listi terorističkih grupa i organizacija koju je sačinio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Optuženog se tereti da je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe. Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podsjećamo, Brkić je uhapšen u septembru prošle godine u policijskoj akciji Damask zajedno sa još nekoliko osoba među kojima je bio i Bilal Bosnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana