Sadik Ahmetović: Kunu se u povratnike, fotelje samo Sarajevu

Željka Domazet
Sadik Ahmetović: Kunu se u povratnike, fotelje samo Sarajevu

Sarajevo - Funkcioner SDA Sadik Ahmetović razočaran je ishodom unutarstranačkih izbora ističući da je njeno rukovodstvo svedeno na Sarajevo, a da je samo jedna pozicija pripala kadru iz RS iako su svima puna usta borbe za povratnike.

- Kada se pogleda izabrano rukovodstvo vidi se da je stranka svedena na Sarajevo. Ostali dio BiH služi samo za glasanje i sakupljanje glasova i neće imati nikakav uticaj u donošenju odluka unutar SDA - rekao je za "Glas Srpske" Ahmetović.

On je kazao da je nedopustivo da je kadru iz RS pripala samo pozicija jednog potpredsjednika.

- Kada se priča onda su svima puna usta borbe za povratnike, a kada se biraju rukovodioci onda se sve okreće - rekao je Ahmetović i ponovio da je kadar koji je predložio pokojni lider stranke Sulejman Tihić pometen iz rukovodne strukture stranke.

Ahmetović, koji je na izborima u SDA bio kandidat za novi mandat potpredsjednika stranke i doskorašnji visoki funkcioneri Senad Šepić i Nedžad Ajnadžić žalili su se izbornoj komisiji na izbor potpredsjednika. Oni tvrde da je izvršena krađa listića i da su na taj način eliminisani svi ljudi koji ne misle kao lider SDA Bakir Izetbegović.

- Postoje dokazi o klasičnoj krađi glasova. Riječ je o video snimcima sa glasanja i brojanja glasova. Imao sam posmatrača u izbornom procesu i on je uvidio nepravilnosti. Neka sve pregledaju, utvrde činjenice i onda donesu odluku - rekao je Ahmetović ističući da nije suština u ličnim pozicijama, već da je šteta za cijelu stranku što je bačena sumnja na izbor potpredsjednika i što je izvršen udar na demokratski ugled koji je izgrađivan posljednjih deset godina.

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić tvrdi da su izbori bili demokratski i da su primjedbe neosnovane.

- Disbalans u pogledu potpredsjednika može se popraviti prilikom izbora Predsjedništva SDA - rekao je Sarajlić.

Šef Kluba poslanika SDA u federalnom Parlamentu Ismet Osmanović kaže da je iznenađen tvrdnjama da je bilo neregularnosti, ali priznaje da nije dobro što je samo jedan potpredsjednik iz RS.

- Od osam potpredsjednika dva moraju biti iz RS, a šest iz FBiH. Nije dobro to što se desilo da je izabran samo jedan iz RS - rekao je Osmanović.

Za potpredsjednike SDA izabrani su Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Edin Mušić, Šemsudin Dedić, Safet Softić, Edin Ramić i Mirsad Kukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana