Са папом Фрањом о унапређењу политичких односа и реформама

Срна
Са папом Фрањом о унапређењу политичких односа и реформама

Сарајево - Чланови Предсједништва БиХ истакли су током сусрета са папом Фрањом у Ватикану важност унапређења политичких односа, интензивирања реформских процеса и испуњења услова који су у функцији јачања европске перспективе БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић и чланови Предсједништва Младен Иванић и Бакир Изетбеговић разговарали су са папом Фрањом о актуелној ситуацији, и у том контексту најављена је предаја одговора на Упитник високим званичницима Европске комисије 28. фебруара.


Током сусрета истакнут је и значај недавно објављене Стратегије о проширењу на западни Балкан, која наглашава отворену перспективу чланства у ЕУ за све земље региона, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Чланови Предсједништва су изразили захвалност папи Фрањи на подршци коју је до сада пружао БиХ, те изразили наду да ће та подршка бити настављена и у будућности у оквиру напретка ка пуноправном чланству у ЕУ.

Након сусрета са папом одржана је аудијенција за делегацију БиХ, у којој су замјеник министра спољних послова Јосип Бркић, амбасадор БиХ у Ватикану Славица Карачић, те савјетници и шефови кабинета чланова Предсједништва.

Чланови Предсједништва имали су данас састанак и са државним секретаром Ватикана кардиналом Пјетром Паролином, током кога су истакнути добри билатерални односи БиХ и Ватикана, које прати висок ниво разумијевања и сагласности о најважнијим политичким питањима у домену билатералних односа и укупних међународних односа.

На састанку је истакнуто да БиХ изузетно цијени помоћ Ватикана и што у свом дјеловању заговара толеранцију и равноправност.

У саопштењу се додаје да Основни уговор између Ватикана и БиХ, и поред привремених застоја у појединим одредбама, остаје трајна обавеза БиХ коју она наставља да спроводи.

"Обавезе из области Основног уговора и Додатног протокола које су на себе преузеле институције БиХ и ентитета остају трајне, а њихово спровођење остаје трајна обавеза свих надлежних институција", наведено је у саопштењу.

Кардинал Паролино нагласио је да Ватикан пружа подршку БиХ, јер је свима у интересу стабилна БиХ са европском перспективом.

Он је поновио да Ватикан подржава јачање културног и међурелигијског дијалога, суживот у БиХ и њен мултиетнички карактер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана