SPC u FBiH pod stalnim pritiskom

Goran Maunaga
SPC u FBiH pod stalnim pritiskom

Beograd - U FBiH je na djelu stalni pritisak na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) sve do otvorene diskriminacije, upozorio je Sabor SPC po završetku proljećnog zasjedanja.

- Odnosi sa drugim hrišćanskim crkvama i zajednicama, kao i sa Jevrejskom zajednicom i Islamskom zajednicom Srbije, tradicionalno su dobri i korektni, što se, nažalost, nikako ne može reći za odnose sa ekstremističkim krugovima u Rimokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj i u BiH, kao ni za odnose sa takvim krugovima u Islamskoj zajednici u BiH i u Srbiji - stoji u saopštenju.

Dodato je da je stanje u regionu, nažalost, obremenjeno poteškoćama i stradanjima.

- U Hrvatskoj ustašoidni šovinisti harangiraju protiv SPC, a u Crnoj Gori se sprema zakon koji joj preti otvorenim progonom. U Makedoniji još traju montirani procesi protiv arhiepiskopa Jovana i Ohridske arhiepiskopije - saopšteno je iz Sabora.

Navedeno je da je položaj crkve na Kosovu i Metohiji i dalje izuzetno težak iako ima povoda za optimizam. Konstatovano je da su odnosi SPC sa sestrinskim pravoslavnim crkvama izuzetno dobri, osim, kako je navedeno, tužnog izuzetka sa rumunskom Patrijaršijom.

Arhijereji su konstatovali da "bijela kuga", kao grijeh i kao nacionalno samoubistvo na odloženi rok, sve više hara u srpskom narodu, što su pokazali izvještaji iz eparhija. Sabor je izrazio solidarnost i sa svim hrišćanima i muslimanima koji pate i ginu na Bliskom i Srednjem istoku, te sa braćom u Ukrajini.

Sabor, koji je trajao od 14. do 25. maja, bavio se i pripremama za obilježavanje velikih jubileja. Naglašeno je da je važno da se blagovremeno otpočne sa pripremama za proslavu 800 godina samostalnosti SPC (1219 - 2019), u saradnji sa organima Srbije i Republike Srpske i svim institucijama srpskog naroda. Najvažnije su pripreme za veliki Sabor pravoslavne crkve, sazvan za jun na ostrvu Kritu.

Nikola Tesla

Tokom zasjedanja Sabora SPC ponovljen je stav da posmrtni ostaci srpskog i svjetskog velikana, naučnika Nikole Tesle, ne zaslužuju da budu muzejski eksponat.

- Treba da budu dostojno sahranjeni na odgovarajućem mestu pored Hrama Svetog Save na Vračaru, kao što su i Vuk Stefanović Karadžić i Dositej Obradović sahranjeni pred Sabornom crkvom u Beogradu - naglasili su iz SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana