СПЦ у ФБиХ под сталним притиском

Горан Маунага
СПЦ у ФБиХ под сталним притиском

Београд - У ФБиХ је на дјелу стални притисак на Српску православну цркву (СПЦ) све до отворене дискриминације, упозорио је Сабор СПЦ по завршетку прољећног засједања.

- Односи са другим хришћанским црквама и заједницама, као и са Јеврејском заједницом и Исламском заједницом Србије, традиционално су добри и коректни, што се, нажалост, никако не може рећи за односе са екстремистичким круговима у Римокатоличкој цркви у Хрватској и у БиХ, као ни за односе са таквим круговима у Исламској заједници у БиХ и у Србији - стоји у саопштењу.

Додато је да је стање у региону, нажалост, обремењено потешкоћама и страдањима.

- У Хрватској усташоидни шовинисти харангирају против СПЦ, а у Црној Гори се спрема закон који јој прети отвореним прогоном. У Македонији још трају монтирани процеси против архиепископа Јована и Охридске архиепископије - саопштено је из Сабора.

Наведено је да је положај цркве на Косову и Метохији и даље изузетно тежак иако има повода за оптимизам. Констатовано је да су односи СПЦ са сестринским православним црквама изузетно добри, осим, како је наведено, тужног изузетка са румунском Патријаршијом.

Архијереји су констатовали да "бијела куга", као гријех и као национално самоубиство на одложени рок, све више хара у српском народу, што су показали извјештаји из епархија. Сабор је изразио солидарност и са свим хришћанима и муслиманима који пате и гину на Блиском и Средњем истоку, те са браћом у Украјини.

Сабор, који је трајао од 14. до 25. маја, бавио се и припремама за обиљежавање великих јубилеја. Наглашено је да је важно да се благовремено отпочне са припремама за прославу 800 година самосталности СПЦ (1219 - 2019), у сарадњи са органима Србије и Републике Српске и свим институцијама српског народа. Најважније су припреме за велики Сабор православне цркве, сазван за јун на острву Криту.

Никола Тесла

Током засједања Сабора СПЦ поновљен је став да посмртни остаци српског и свјетског великана, научника Николе Тесле, не заслужују да буду музејски експонат.

- Треба да буду достојно сахрањени на одговарајућем месту поред Храма Светог Саве на Врачару, као што су и Вук Стефановић Караџић и Доситеј Обрадовић сахрањени пред Саборном црквом у Београду - нагласили су из СПЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана