SNSD uputio zahtjev Ustavnom sudu BiH o preispitivanju ustavnosti federalnih zakona

Srna
SNSD uputio zahtjev Ustavnom sudu BiH o preispitivanju ustavnosti federalnih zakona

Banjaluka - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da je ovaj poslanički klub uputio zahtjev Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti svih zakona i ostalih opštih pravnih akata koje je usvojio Parlament Federacije BiH /FBiH/, jer nije popunjen Klub Srba u Domu naroda ove institucije.

"Ovo se odnosi na period od 2014. godina, nakon opštih izbora, do sada. U Klubu Srba Doma naroda Parlamenta FBiH ima 13 od 17 delegata i zbog toga nisu u mogućnosti da pokrenu proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa", rekao je Višković novinarima.

On je istakao da je Izbornim zakonom BiH jasno propisano da ne mogu biti konstituisani domovi naroda, dok ne budu izabrani predstavnici svih konstitutivnih naroda.

"Uz zahtjev smo dostavili i spisak 43 zakonska rješenja koja su usvojena od 2014. godine. Tražimo da sva ova zakonska rješenja budu stavljena van snage do donošenja konačne odluke, jer neki od njih imaju štetne posljedice po srpski narod u FBiH", dodao je Višković.

On je naveo da je u pripremi apelacija u vezi sa obilježavanjem 1. marta kao "dana nezavisnosti BiH", i da bi polovinom oktobra trebalo da bude upućena Ustavnom sudu BiH.

Govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Republike Srpske, Višković je rekao da će 9. januar ostati Dan Republike, što su i građani jasno potvrdili na referendumu.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić smatra da bi trebalo uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog obilježavanja 1. marta kao "dana nezavisnosti".

"Dva kantona u Federaciji BiH nisu provela odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda. Savez za promjene se bavi svim ovim pitanjima, a sada smo čuli i SNSD. Svemu ovome bi trebalo prisupiti ozbiljno", dodao je Čavić.

On kaže da bi izmjene i dopune Zakona o praznicima Republike Srpske trebalo da razmatra skupštinska Komisija za politički sistem.

"Kada ova komisija usaglasi tekst navedenog zakona, onda bi Vlada trebalo da ga uputi u skupštinsku proceduru. Ovaj prijedlog su prihvatili članovi Kolegijuma Narodne skupštine, osim predstavnika Koalicije Domovina", rekao je Čavić.

Poslanik Napredne Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo ponovio je da je vlast obmanula građane sprovodeći referendum o Danu Republike, jer u isto vrijeme priprema izmjene i dopuna Zakona o praznicima Srpske radi sporovođenja odluke Ustavnog suda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana