СНСД-у четири делегата у Дому народа

Дарко Момић
СНСД-у четири делегата у Дому народа

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске јуче је у наставку прве редовне сједнице изабрала четири потпредсједника, након чега су на првој посебној сједници у Дом народа Парламента БиХ изабрана четири кандидата СНСД-а и један из СДС-а.

Ново лице у скупштинском руководству и нови потпредсједник републичког парламента је само функционер Уједињене Српске Милан Петковић, док су повјерење посланика да и у наредне четири године буду потпредсједници добили кандидат СНСД-а Жељка Стојичић, затим кандидат коалиције Заједно за БиХ и функционер СДА Сенад Братић, као и кадар СДС-а Соња Караџић-Јовичевић.

За избор Стојичићеве, Братића и Јовичевићеве гласали су и владајући и опозициони посланици, док су опозиционари били против избора Петковића. Најоштрији је био посланик ПДП-а Драшко Станивуковић, који је истакао да ће четврти потпредсједник коштати грађане у наредне четири године 400.000 КМ, те упитао шта ће конкретно допринијети Милан Петковић за грађане да оправда ова средства.

Станивуковићу су оштро одговорили посланици владајуће коалиције, који су демантовали његове тврдње да ће четврти посланик коштати 400.000 КМ, а шеф посланика Уједињене Српске Костадин Васић рекао је Станивуковићу да води рачуна о дигнитету Народне скупштине РС и да посланици неће трпјети његов шоу.

На првој посебној сједници за делегате у Дому народа Парламента БиХ изабрана су четири кандидата СНСД-а и то Средоје Новић, Лазар Продановић, Никола Шпирић и Душанка Мајкић, те кандидат СДС-а Младен Босић. Упркос томе што је гласање било тајно, према резултатима гласања може се закључити да су кандидати СНСД-а добили подршку свих политичких партија, осим СДС-а, ПДП-а и Социјалистичке партије, чији посланици су гласали за своју кандидатску листу.

Кратких рукава и без делегатске фотеље остао је кандидат ПДП-а Младен Иванић. Листа на чијем је челу био добила је девет гласова. У Дом народа БиХ није ушао ни предсједник Извршног одбора Социјалистичке партије Слободан Протић, јер је листа коју је предводио добила само седам гласова.

Интересантно је да листа ДНС-а коју је предводио генерални секретар ове странке Драгутин Родић није добила ниједан глас, али по резултатима гласања јасно је да су посланици Марка Павића гласали за кандидатске листе СНСД-а.

Листа кандидата са бившим лидером СДС-а Младеном Босићем на челу добила је подршку 14 посланика, а према сазнањима нашег листа, ријеч је о гласовима 13 посланика највеће опозиционе странке и посланику НДП-а Крсти Јандрићу.

Састав Вијећа народа РС

За српске делегате у Вијећу народа РС изабрани су Вукота Говедарица (СДС), Огњен Тадић (ДНС), Живко Марјанац (СП), Војислав Глигић (НДП), Мирослав Лазаревић (ПДП), Славко Дуњић (УС), те Драган Ристић и Јасна Лукић из СНСД-а.

Бошњачки делегати биће Фарук Ђозић, Џевад Махмутовић, Михнет Окић, Мурис Чиркић, Ахмет Чиркић, Алија Табаковић и Џемалудин Шабановић, те Игор Бошњак као приједлог посланика СНСД-а Дениса Шулића. За делегате у Клубу Хрвата изабрани су Давор Чордаш, Иво Камењашевић, Ђуро Ивановић и Иво Мијић из ХДЗ-а БиХ, Иво Бошњак из ХДЗ-а 1990, Нада Тешановић из СНСД-а, Зденка Гојковић из СП-а и нестраначки кандидат Драгана Микић. У Клубу осталих у наредне четири године сједиће кадрови СНСД-а Јована Чаркић и Франц Сошња, Данијел Пухалић из ДНС-а и Раденко Рикић.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић за новог генералног секретара НСРС предложио је Небојшу Згоњанина из НДП-а, који је добио подршку 62 посланика и изабран је за новог генсека умјесто досадашњег Марка Аћића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана