SNSD potvrdio snagu i na lokalu

Vedrana Kulaga
SNSD potvrdio snagu i na lokalu

Banjaluka - Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je prve rezultate prijevremenih izbora koji su u nedjelju održani u devet lokalnih zajednica u BiH, a novoizabrani lokalni čelnici u Srpskoj poručuju da će ispuniti ono što su obećali u kampanji i opravdati povjerenje koje su im ukazali birači.

Birači su u nedjelju izabrali nove gradonačelnike Doboja i Trebinja te načelnike Ribnika, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, Bužima, Domaljevac-Šamca, Drvara i Kaknja. Konačni rezultati izbora biće, kako je saopšteno iz CIK-a, objavljeni do 27. februara, a rok za prijem glasačkih listića birača koji su glasali putem pošte ističe u petak, 22. februara.

Fotelja gradonačelnika Doboja ostala je upražnjena nakon što je Obren Petrović prihvatio mandat u Parlamentu BiH, a prema preliminarnim podacima, u trci za gradonačelnika Doboja ubjedljivo vodi Boris Jerinić koji je na izbore izašao kao nezavisni kandidat. On je osvojio više od 30.000 glasova, dok je njegov protivkandidat Nebojša Šajinović iz SDS-a dobio povjerenje nešto više od 3.300 Dobojlija.

Šajinović je juče, ipak, poručio da nastavlja političko djelovanje u SDS-u te da neće čestitati pobjedu Jeriniću jer smatra da je do nje došlo na nepošten način. Gradonačelnička pozicija u Trebinju, koja je ostala prazna kada je Luka Petrović (SNSD) imenovan za vršioca dužnosti generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”, ostaje u rukama te stranke jer je pobijedio njen kandidat Mirko Ćurić sa osvojenih više od 9.500 glasova. On juče nije odgovarao na pozive, a na crtu mu je izašao kandidat koalicije “Trebinje zaslužuje bolje”, koju čine SDS i PDP, Saša Borjan koji je osvojio 4.530 glasova.

Birači u Ribniku, koji su lani na referendumu izglasali nepovjerenje tadašnjem načelniku Radenku Banjcu (SP), za novog načelnika izabrali su kandidata SNSD-a Nebojšu Karaća koji je, prema trenutnim rezultatima, pobijedio protivkandidata iz SP-a Nikolu Stojakovića. Karać je za “Glas Srpske” kazao da će nastaviti da radi u interesu građana.

SNSD je pobijedio i u trci za načelnika Drvara. Nova načelnica je, prema preliminarnim rezultatima, Dušica Runić koja je osvojila više glasova od nezavisnog kandidata Darka Kajteza. Nezavisni kandidat Milorad Gligić dobio je najviše glasova za novog načelnika Bosanskog Grahova, gdje je u trci bio i kandidat SNSD-a Uroš Makić.

Najveće povjerenje u Bosanskom Petrovcu dobio je nezavisni kandidat Dejan Prošić koji je za “Glas Srpske” istakao da je potrebno sačekati da sve bude zvanično i potvrđeno, ali da je zadovoljan uspjehom koji je postigao. Portparol SNSD-a Radovan Kovačević je kazao da je zabilježena ubjedljiva pobjeda kandidata SNSD-a što je, kako je rekao, potvrda dominacije ove političke partije na političkoj sceni.

Preliminarni, nezvanični i nekompletni rezultati CIK-a

 

DOBOJ

Boris Jerinić (nezavisni kandidat)                 30.832

Nebojša Šajinović(SDS)                                 3.354

 

TREBINjE

Mirko Ćurić (SNSD)                              9.578

Saša Borjan       (Trebinje zaslužuje bolje)    4.530

 

 

RIBNIK

Nebojša Karać (SNSD)                                     2.162

Nikola Stojaković (SP)                                    1.160

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana