СНСД потврдио снагу и на локалу

Ведрана Кулага
СНСД потврдио снагу и на локалу

Бањалука - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ објавила је прве резултате пријевремених избора који су у недјељу одржани у девет локалних заједница у БиХ, а новоизабрани локални челници у Српској поручују да ће испунити оно што су обећали у кампањи и оправдати повјерење које су им указали бирачи.

Бирачи су у недјељу изабрали нове градоначелнике Добоја и Требиња те начелнике Рибника, Босанског Грахова, Босанског Петровца, Бужима, Домаљевац-Шамца, Дрвара и Какња. Коначни резултати избора биће, како је саопштено из ЦИК-а, објављени до 27. фебруара, а рок за пријем гласачких листића бирача који су гласали путем поште истиче у петак, 22. фебруара.

Фотеља градоначелника Добоја остала је упражњена након што је Обрен Петровић прихватио мандат у Парламенту БиХ, а према прелиминарним подацима, у трци за градоначелника Добоја убједљиво води Борис Јеринић који је на изборе изашао као независни кандидат. Он је освојио више од 30.000 гласова, док је његов противкандидат Небојша Шајиновић из СДС-а добио повјерење нешто више од 3.300 Добојлија.

Шајиновић је јуче, ипак, поручио да наставља политичко дјеловање у СДС-у те да неће честитати побједу Јеринићу јер сматра да је до ње дошло на непоштен начин. Градоначелничка позиција у Требињу, која је остала празна када је Лука Петровић (СНСД) именован за вршиоца дужности генералног директора “Електропривреде Републике Српске”, остаје у рукама те странке јер је побиједио њен кандидат Мирко Ћурић са освојених више од 9.500 гласова. Он јуче није одговарао на позиве, а на црту му је изашао кандидат коалиције “Требиње заслужује боље”, коју чине СДС и ПДП, Саша Борјан који је освојио 4.530 гласова.

Бирачи у Рибнику, који су лани на референдуму изгласали неповјерење тадашњем начелнику Раденку Бањцу (СП), за новог начелника изабрали су кандидата СНСД-а Небојшу Караћа који је, према тренутним резултатима, побиједио противкандидата из СП-а Николу Стојаковића. Караћ је за “Глас Српске” казао да ће наставити да ради у интересу грађана.

СНСД је побиједио и у трци за начелника Дрвара. Нова начелница је, према прелиминарним резултатима, Душица Рунић која је освојила више гласова од независног кандидата Дарка Кајтеза. Независни кандидат Милорад Глигић добио је највише гласова за новог начелника Босанског Грахова, гдје је у трци био и кандидат СНСД-а Урош Макић.

Највеће повјерење у Босанском Петровцу добио је независни кандидат Дејан Прошић који је за “Глас Српске” истакао да је потребно сачекати да све буде званично и потврђено, али да је задовољан успјехом који је постигао. Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић је казао да је забиљежена убједљива побједа кандидата СНСД-а што је, како је рекао, потврда доминације ове политичке партије на политичкој сцени.

Прелиминарни, незванични и некомплетни резултати ЦИК-а

 

ДОБОЈ

Борис Јеринић (независни кандидат)                 30.832

Небојша Шајиновић(СДС)                                 3.354

 

ТРЕБИЊЕ

Мирко Ћурић (СНСД)                              9.578

Саша Борјан       (Требиње заслужује боље)    4.530

 

 

РИБНИК

Небојша Караћ (СНСД)                                     2.162

Никола Стојаковић (СП)                                    1.160

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана