SNSD neće dopustiti otimanje pozicija

Željka Domazet
SNSD neće dopustiti otimanje pozicija

Sarajevo - Klub delegata srpskog naroda u Domu naroda federalnog Parlamenta u narednih nekoliko dana predložiće kandidata za potpredsjednika FBiH i potpredsjedavajućeg Doma iz reda Srba, a prijedlog će stići iz SNSD-a i SDP-a i nećemo dozvoliti bilo kakvo nametanje.

Poručio je to juče delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Mihajlović iz SNSD-a i izrazio uvjerenje da će se vrlo brzo doći do zajedničke inicijative koja će biti upućena Domu naroda.

S druge strane, stranke koje čine većinu u vlasti FBiH imaju stav da kandidat za srpskog potpredsjednika mora biti iz DF-a, a ta stranka ne odustaje od toga da to bude Slobodan Šoja.

- SDA, koja sklapa kockice za formiranje vlasti u FBiH, bila je za to da sve srpske funkcije pripadnu DF-u, što je nedopustivo - istakao je Mihajlović i dodao da SNSD neće dozvoliti nametanje prijedloga.

Mihajlović tvrdi da je SDA uvukla DF u vlast tako što im je bezuslovno ponudila sve srpske pozicije u FBiH, pa i mjesto potpredsjednika Federacije. On smatra da bi blokadu u formiranju vlasti u FBiH mogla izazvati nova parlamentarna većina, predvođena SDA, jer nije dovoljno zrela da prihvati prijedlog Kluba Srba. Na pitanje da li postoji mogućnost da jedno ministarsko mjesto u budućoj vladi FBiH pripadne SNSD-u, Mihajlović je rekao da bi SNSD trebalo da učestvuje u vlasti FBiH kako bi zaštitio interese srpskog naroda u ovom entitetu.

- Protekle četiri godine su pokazale da je to nemoguće ako niste direktno učesnici izvršne i zakonodavne vlasti. Imamo dogovor sa HDZ-om BiH, ako budu dio parlamentarne većine, da iz njihove kvote jedno ministarsko mjesto pripadne SNSD-u - istakao je Mihajlović i dodao da je SNSD zainteresovan za srpske pozicije i da bi bilo dobro da bude dio vlasti u FBiH te da će možda ići i sa svojim kandidatima za neke pozicije.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana