SNSD i građani se sami prijavljuju zbog referenduma

Vedrana Kulaga
SNSD i građani se sami prijavljuju zbog referenduma

Banjaluka - Članovi SNSD-a i građani juče su počeli da potpisuju prijavu kojom će sami sebe prijaviti za učešće u organizaciji i sprovođenju referenduma o Danu Republike.

U prijavi piše da su kao saučesnici i saradnici predsjednika RS Milorada Dodika učestvovali u organizaciji i sprovođenju referenduma o Danu RS i da je u saučesništvu sa Dodikom bila još 677.721 osoba. U SNSD-u su kazali da će prijave, koje ispunjava i narod, biti poslate poštom Tužilaštvu BiH.

Izvještaj o rezultatu referenduma na kojem je bilo postavljeno pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao dan RS" biće razmatran na redovnoj sjednici Narodne skupštine RS koja počinje 11. oktobra. Od 1.219.399 građana s pravom glasa na referendumu je glasalo 680.175, odnosno 55,78 odsto. Odgovor "da" označio je 677.771, a "ne" 1.298 glasača. Republička komisija za sprovođenje referenduma je u izvještaju konstatovala da je on bio uspješan, punovažan i u skladu sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi. Predsjednik te komisije Siniša Karan istakao je da je sa formalno-pravnog aspekta bilo potpuno bespredmetno da Tužilaštvo BiH uputi Dodiku poziv za saslušanje i demantovao da su poziv za saslušanje dobili i članovi te komisije.

Ustavni sud BiH danas bi trebalo da se izjasni da li je izvršena njegova odluka donesena u novembru prošle godine. Tada je Narodnoj skupštini RS dat rok do juna da izmijeni Zakon o praznicima. Ustavni sud BiH je 17. septembra odbacio zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje svoje prvobitne odluke.

Narodna skupština RS saopštila je juče da nije mogla djelovati u pravcu izmjene Zakona o praznicima sve dok se Ustavni sud BiH nije izjasnio o njenom zahtjevu za preispitivanje odluke kojom je neustavnim proglašen dio zakona kojim je propisano da se 9. januara obilježava Dan Republike.

- Narodna skupština je u postupku primjene odluke Ustavnog suda preduzela niz radnji i postupaka koji su uslijedili poslije prvostepene odluke, od upućivanja zahtjeva za njeno preispitivanje do sprovođenja referenduma i onoga što će uslijediti nakon zvaničnih rezultata referenduma, a to je upućivanje u skupštinsku proceduru izmjena i dopuna Zakona o praznicima RS - kažu u Narodnoj skupštini.

Naglasili su da su sve navedene radnje i korišćenje svih pravnih sredstava dio postupka primjene odluke Ustavnog suda BiH iz novembra prošle godine. Podsjećaju da je Kolegijum Narodne skupštine 21. septembra zadužio Vladu RS da pripremi i u skupštinsku proceduru uputi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o praznicima RS.

- Vlada je obavijestila Skupštinu da će taj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o praznicima RS po hitnom postupku uputiti u proceduru i da obavlja stručne konsultacije s ciljem iznalaženja najboljih rješenja koja će obezbijediti sprovođenje odluke kojom je osporen 9. januar kao Dan RS. Vlada je istakla da će, imajući u vidu složenost i kompleksnost ovog ustavnog pitanja, pripremiti prijedlog i zatražiti dopunu dnevnog reda naredne redovne sjednice Narodne skupštine zakazane za 11. oktobar ili zatražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine - istakli su u Narodnoj skupštini RS.

Referendum je bio i jedna od glavnih tema jučerašnjih sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora SNSD-a. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da su poštujući volju naroda iskazanu na referendumu odlučni da Dan RS i dalje bude obilježavan 9. januara.

- Referendum je prvi korak u sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH. Zahvalni smo svima koji su izašli na referendum, koji je legitimno i zakonski sproveden. Politizacija referenduma vidljiva je kroz uticaj lidera SDA i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na odluku Ustavnog suda BiH, a potom i Tužilaštva BiH - rekao je Dodik i dodao da će raditi na afirmaciji referenduma kao načina odlučivanja o svim važnim pitanjima.

Naglasio je da je potrebno poboljšati tehničke stvari u vezi sa sprovođenjem referenduma i da se omogući elektronsko izjašnjavanje. Da bi bile izbjegnute spekulacije, Dodik je rekao da će ubuduće na referendum moći izaći građani koji u Srpskoj žive najmanje šest mjeseci prije njegovog održavanja.

Zaključke Predsjedništva prihvatio je Glavni odbor SNSD-a, a potpredsjednik stranke Marko Vidaković je kazao da će SNSD u svoje programe uvrstiti referendum kao obavezan način izražavanja volje građana o svakom važnom pitanju u RS i zajedničkim institucijama.

- Prema analizi izlaznosti, na referendumu se izjasnilo 74,5 odsto Srba, što pokazuje apsolutnu opravdanost njegovog organizovanja i da se mora uzeti kao smjernica u političkom djelovanju svih stranaka iz RS - rekao je Vidaković.

Apelacije

Milorad Dodik je ponovio da će SNSD podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti 1. marta kao "dana nezavisnosti BiH". Istakao je da nikada nije osporavao postojanje Ustavnog suda BiH, ali jeste način njegovog rada s obzirom na to da nikada nije donesen zakon o tom sudu.

- Upućena je i inicijativa da federalni zakoni budu stavljeni van snage, jer Parlament FBiH nikada nije konstituisan s obzirom na činjenicu da u Domu naroda ovog parlamenta nikada nije bilo 17 Srba - istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana