СНСД и грађани се сами пријављују због референдума

Ведрана Кулага
СНСД и грађани се сами пријављују због референдума

Бањалука - Чланови СНСД-а и грађани јуче су почели да потписују пријаву којом ће сами себе пријавити за учешће у организацији и спровођењу референдума о Дану Републике.

У пријави пише да су као саучесници и сарадници предсједника РС Милорада Додика учествовали у организацији и спровођењу референдума о Дану РС и да је у саучесништву са Додиком била још 677.721 особа. У СНСД-у су казали да ће пријаве, које испуњава и народ, бити послате поштом Тужилаштву БиХ.

Извјештај о резултату референдума на којем је било постављено питање "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као дан РС" биће разматран на редовној сједници Народне скупштине РС која почиње 11. октобра. Од 1.219.399 грађана с правом гласа на референдуму је гласало 680.175, односно 55,78 одсто. Одговор "да" означио је 677.771, а "не" 1.298 гласача. Републичка комисија за спровођење референдума је у извјештају констатовала да је он био успјешан, пуноважан и у складу са Законом о референдуму и грађанској иницијативи. Предсједник те комисије Синиша Каран истакао је да је са формално-правног аспекта било потпуно беспредметно да Тужилаштво БиХ упути Додику позив за саслушање и демантовао да су позив за саслушање добили и чланови те комисије.

Уставни суд БиХ данас би требало да се изјасни да ли је извршена његова одлука донесена у новембру прошле године. Тада је Народној скупштини РС дат рок до јуна да измијени Закон о празницима. Уставни суд БиХ је 17. септембра одбацио захтјев Народне скупштине за преиспитивање своје првобитне одлуке.

Народна скупштина РС саопштила је јуче да није могла дјеловати у правцу измјене Закона о празницима све док се Уставни суд БиХ није изјаснио о њеном захтјеву за преиспитивање одлуке којом је неуставним проглашен дио закона којим је прописано да се 9. јануара обиљежава Дан Републике.

- Народна скупштина је у поступку примјене одлуке Уставног суда предузела низ радњи и поступака који су услиједили послије првостепене одлуке, од упућивања захтјева за њено преиспитивање до спровођења референдума и онога што ће услиједити након званичних резултата референдума, а то је упућивање у скупштинску процедуру измјена и допуна Закона о празницима РС - кажу у Народној скупштини.

Нагласили су да су све наведене радње и коришћење свих правних средстава дио поступка примјене одлуке Уставног суда БиХ из новембра прошле године. Подсјећају да је Колегијум Народне скупштине 21. септембра задужио Владу РС да припреми и у скупштинску процедуру упути приједлог измјена и допуна Закона о празницима РС.

- Влада је обавијестила Скупштину да ће тај приједлог измјена и допуна Закона о празницима РС по хитном поступку упутити у процедуру и да обавља стручне консултације с циљем изналажења најбољих рјешења која ће обезбиједити спровођење одлуке којом је оспорен 9. јануар као Дан РС. Влада је истакла да ће, имајући у виду сложеност и комплексност овог уставног питања, припремити приједлог и затражити допуну дневног реда наредне редовне сједнице Народне скупштине заказане за 11. октобар или затражити посебну сједницу Народне скупштине - истакли су у Народној скупштини РС.

Референдум је био и једна од главних тема јучерашњих сједница Предсједништва и Главног одбора СНСД-а. Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да су поштујући вољу народа исказану на референдуму одлучни да Дан РС и даље буде обиљежаван 9. јануара.

- Референдум је први корак у спровођењу одлуке Уставног суда БиХ. Захвални смо свима који су изашли на референдум, који је легитимно и законски спроведен. Политизација референдума видљива је кроз утицај лидера СДА и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића на одлуку Уставног суда БиХ, а потом и Тужилаштва БиХ - рекао је Додик и додао да ће радити на афирмацији референдума као начина одлучивања о свим важним питањима.

Нагласио је да је потребно побољшати техничке ствари у вези са спровођењем референдума и да се омогући електронско изјашњавање. Да би биле избјегнуте спекулације, Додик је рекао да ће убудуће на референдум моћи изаћи грађани који у Српској живе најмање шест мјесеци прије његовог одржавања.

Закључке Предсједништва прихватио је Главни одбор СНСД-а, а потпредсједник странке Марко Видаковић је казао да ће СНСД у своје програме уврстити референдум као обавезан начин изражавања воље грађана о сваком важном питању у РС и заједничким институцијама.

- Према анализи излазности, на референдуму се изјаснило 74,5 одсто Срба, што показује апсолутну оправданост његовог организовања и да се мора узети као смјерница у политичком дјеловању свих странака из РС - рекао је Видаковић.

Апелације

Милорад Додик је поновио да ће СНСД поднијети апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности 1. марта као "дана независности БиХ". Истакао је да никада није оспоравао постојање Уставног суда БиХ, али јесте начин његовог рада с обзиром на то да никада није донесен закон о том суду.

- Упућена је и иницијатива да федерални закони буду стављени ван снаге, јер Парламент ФБиХ никада није конституисан с обзиром на чињеницу да у Дому народа овог парламента никада није било 17 Срба - истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана