СНСД и СДС наредне седмице за истим столом

Ведрана Кулага
СНСД и СДС наредне седмице за истим столом

Бањалука - Делегације СНСД-а и СДС-а требало би наредне седмице да се нађу за истим столом како би разговарале о сарадњи на нивоу БиХ, сазнаје “Глас Српске”.

Извршни комитет СНСД-а позвао је почетком мјесеца све парламентарне странке из Републике Српске на нивоу БиХ да се уједине на принципу основних националних интереса Републике Српске и јединствено одбаце те осуде нападе СДА на Српску у складу са ставовима и закључцима усвојеним на заједничком састанку свих представника Српске поводом најаве СДА да ће упутити захтјев за укидање имена Републике Српске.

Тиме су, а што је касније потврђено у појединачним изјавама представника те стране, предложили да у Парламенту БиХ буде формирана чврста коалиција за Српску у којој би били СДС и ПДП. Званичан позив за састанак још није упућен, а саговорник “Гласа Српске” упућен у међустраначке преговоре каже да би то требало веома брзо да се догоди.

- Састанак би требало да буде одржан идућих дана, могуће и почетком наредне седмице - каже наш саговорник.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић казао је јуче за “Глас Српске” да је сигурно да ће СНСД позвати странке опозиције на састанак.

- Желимо да дође до једног јединственог блока Републике Српске како бисмо на најбољи начин могли да заштитимо њене интересе како на нивоу БиХ, тако и изван БиХ - рекао је Ковачевић.

Позив, с друге стране, спремно чекају у СДС-у гдје су недавно именовали и петочлану делегацију која ће о потенцијалној сарадњи разговарати са СНСД-ом. Лидер СДС-а Вукота Говедарица једини је члан делегације те странке који је донедавно категорично био против разговора и било какве сарадње са странком Милорада Додика.

Говедарица јуче није одговарао на телефонске позиве, а раније је истакао да ће се странка одазвати званичном позиву СНСД-а за заједничко учешће у власти на нивоу БиХ  јер су СДС-у на првом мјесту интереси Српске.

Његов страначки колега Милан Миличевић је казао јуче да још нема информације о томе када би тај састанак требало тачно да буде одржан, али и додао да су спремни.

- Састанка ће, ако стигне позив, сигурно ће сигурно бити - рекао је Миличевић.

Власт

Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић рекао је у уторак увече да позив о заједничком наступу српских странака на нивоу БиХ не значи да се дијеле функције.

- Можемо ли направити национални консензус, а не договор око подјеле власти - рекао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана