SNSD i HDZ BiH temelj za novu vlast

Željka Domazet
SNSD i HDZ BiH temelj za novu vlast

Mostar - Rukovodstvo SNSD-a i HDZ-a BiH dogovorilo je na jučerašnjem sastanku u Mostaru da će ove dvije stranke biti okosnica nove vlasti na nivou BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će saradnja dvije stranke, osim na nivou BiH, biti uspostavljena i u entitetima i kantonima, a prije svega u Livanjskom kantonu.

- Ključna pitanja u našem partnerstvu su razriješena i mi idemo zajedno. Kod bošnjačkog naroda treba da se isprofiliše određeni politički subjekt. To je važno da se vidi kroz formiranje vlasti na nivou FBiH, jer je realno očekivati da se partnerstvo koje HDZ BiH bude imao sa bošnjačkim strankama u FBiH odrazi i na nivo BiH - rekao je Dodik i dodao da se već može reći da su SNSD i HDZ BiH osnov vlasti na nivou BiH.

Čelnici SNSD-a i HDZ-a BiH istakli su i da će stranke pobjednice na izborima već za 15 do 20 dana krenuti sa uspostavljanjem vlasti.

- Mi smo zajedno profilisali politike na raznim pitanjima kao što su slučaj "Sejdić i Finci" i mehanizam koordinacije. Pitanje promjene Izbornog zakona BiH nameće se kao hitno, jer su i ovi izbori pokazali mnoge nedostatke koje treba eliminisati - istakao je Dodik.

Naglasio je da su i politički odnosi između srpskog i hrvatskog naroda riješeni saradnjom SNSD-a i HDZ-a BiH.

- Partnerstvo SNSD-a i HDZ-a BiH traje godinama. Ono je izgrađeno kroz teška pitanja i sad se potvrđuje kroz zajednički nastup. Naš jedini sagovornik kod hrvatskog naroda u političkom smislu je HDZ BiH - istakao je Dodik.

Ocijenio je da izjave novog člana Predsjedništva BiH iz RS i lidera PDP-a Mladena Ivanića da će on određivati ko će biti legitimni srpski predstavnici u institucijama BiH nisu relevantne.

- Ivanić jeste izabran za člana Predsjedništva iz RS i sasvim je legitimno da u Srpskoj glasaju Hrvati i Bošnjaci, ali ako pokušava da obezbijedi sebi predznak politički važne ličnosti u ime srpskog naroda, moram da kažem da je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović dobila 26.000 glasova više u srpskom glasačkom tijelu od Ivanića i da je ona legitimna u srpskom narodu - naglasio je Dodik.

Komentarišući izjavu zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da bi u Savjetu ministara BiH više volio da vidi Savez za promjene nego SNSD, Dodik je rekao da bi i on, možda, više volio nekoga drugog nego SDA, ali da je realnost jedno, a želje nešto drugo. Na pitanje da li će podržati zahtjev HDZ-a BiH da u Savjetu ministara dobije mjesto ministra inostranih poslova, Dodik je rekao da i SNSD ima razmišljanja u vezi sa tom pozicijom, ali da vjeruje da neće biti problema u postizanju dogovora.

Čović je rekao da je u srijedu uveče razgovarao i sa Izetbegovićem i da vjeruje da će HDZ BiH, SNSD i SDA činiti vlast na svim nivoima. Naglasio je da su se delegacije SNSD-a i HDZ-a BiH sastale kao pobjednici unutar srpskog i hrvatskog naroda da bi dogovorili kako što prije formirati vlast, te da će se delegacije SDA i HDZ-a na tom fonu sastati naredne sedmice u Sarajevu.

- Želimo ubrzano formirati vlast. Postoji jasno opredjeljenje da ista struktura stranaka bude na svim nivoima vlasti da bi se izbjegle blokade kao što je ranije bio slučaj - kazao je Čović.

Najavio je i da će se sastati sa liderima SBB-a Fahrudinom Radončićem i DF-a Željkom Komšićem i Ivanićem.

- Naglašavam da mi ne pada na pamet uplitati se u srpsko i bošnjačko pitanje - kazao je Čović.

Izetbegović je rekao da je najskloniji koaliciji na nivou BiH sa strankama iz porodice evropskih narodnih stranaka kojim pripadaju PDP, HDZ BiH i SDA.

- Ne bi nam bilo mrsko da je došlo do pobjede bloka PDP-SDS u RS. U svakom slučaju, poštovaćemo volju naroda i sarađivati i s SNSD-om - kazao je Izetbegović i dodao da su male šanse da na nivou Federacije dođe do saradnje sa SBB-om i da u obzir dolazi samo DF.

Komentarišući tvrdnje opozicije da će formirati vlast i na nivou RS i na nivou BiH, Dodik je poručio da je normalno da opozicija stalno pretenduje na vlast, ali da je hronično neuspješna u tome.

- Uvjeren sam da nemaju potencijal - naglasio je Dodik i izrazio uvjerenje da će SNSD sa DNS-om i SP-om, sa čijim predstavnicima će razgovarati danas u Zvorniku kako bi definisali većinu, brzo formirati vlast u Srpskoj.

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da će SNSD, DNS i SP započeti ozbiljne razgovore o formiranju vlasti u RS.

- Ne vjerujem da će biti poznato bilo šta što se odnosi na mandatara zato što ćemo razgovarati - rekao je Đokić.

Čović je naglasio da će stranke okupljene oko HDZ-a sa SNSD-om i njihovim partnerima formirati vlast u RS do kraja novembra. Lideri SNS-a Adam Šukalo i SRS-a Dragan Đurđević, stranaka koje sa DNS-om čine koaliciju centra, rekli su da još nisu odgovorili na poziv SDS-a na razgovore o formiranju vlasti u RS i da čekaju ishod sastanka u Zvorniku. Koalicija "Domovina" juče je imenovala tim za pregovore u RS na čijem je čelu Sadik Ahmetović.

Stranci

Milorad Dodik je rekao da postoje pokušaji dijela međunarodne zajednice da utiče na formiranje vlasti i da SNSD bude zaobiđen.

- Uvijek kada su se stranci petljali, bilo je loše. Oni me prilično ne zanimaju, mada me zabavljaju. Postoje neki koji zaobilaze moj kabinet i moram javno da poručim da se zbog toga osjećam veoma lagodno, jer kad sam se sastajao s njima, bilo je problematično i njima i meni. Nadam se da će ga zaobilaziti i ubuduće - istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana