СНСД и ХДЗ БиХ темељ за нову власт

Жељка Домазет
СНСД и ХДЗ БиХ темељ за нову власт

Мостар - Руководство СНСД-а и ХДЗ-а БиХ договорило је на јучерашњем састанку у Мостару да ће ове двије странке бити окосница нове власти на нивоу БиХ.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће сарадња двије странке, осим на нивоу БиХ, бити успостављена и у ентитетима и кантонима, а прије свега у Ливањском кантону.

- Кључна питања у нашем партнерству су разријешена и ми идемо заједно. Код бошњачког народа треба да се испрофилише одређени политички субјект. То је важно да се види кроз формирање власти на нивоу ФБиХ, јер је реално очекивати да се партнерство које ХДЗ БиХ буде имао са бошњачким странкама у ФБиХ одрази и на ниво БиХ - рекао је Додик и додао да се већ може рећи да су СНСД и ХДЗ БиХ основ власти на нивоу БиХ.

Челници СНСД-а и ХДЗ-а БиХ истакли су и да ће странке побједнице на изборима већ за 15 до 20 дана кренути са успостављањем власти.

- Ми смо заједно профилисали политике на разним питањима као што су случај "Сејдић и Финци" и механизам координације. Питање промјене Изборног закона БиХ намеће се као хитно, јер су и ови избори показали многе недостатке које треба елиминисати - истакао је Додик.

Нагласио је да су и политички односи између српског и хрватског народа ријешени сарадњом СНСД-а и ХДЗ-а БиХ.

- Партнерство СНСД-а и ХДЗ-а БиХ траје годинама. Оно је изграђено кроз тешка питања и сад се потврђује кроз заједнички наступ. Наш једини саговорник код хрватског народа у политичком смислу је ХДЗ БиХ - истакао је Додик.

Оцијенио је да изјаве новог члана Предсједништва БиХ из РС и лидера ПДП-а Младена Иванића да ће он одређивати ко ће бити легитимни српски представници у институцијама БиХ нису релевантне.

- Иванић јесте изабран за члана Предсједништва из РС и сасвим је легитимно да у Српској гласају Хрвати и Бошњаци, али ако покушава да обезбиједи себи предзнак политички важне личности у име српског народа, морам да кажем да је кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП Жељка Цвијановић добила 26.000 гласова више у српском гласачком тијелу од Иванића и да је она легитимна у српском народу - нагласио је Додик.

Коментаришући изјаву замјеника предсједника СДА Бакира Изетбеговића да би у Савјету министара БиХ више волио да види Савез за промјене него СНСД, Додик је рекао да би и он, можда, више волио некога другог него СДА, али да је реалност једно, а жеље нешто друго. На питање да ли ће подржати захтјев ХДЗ-а БиХ да у Савјету министара добије мјесто министра иностраних послова, Додик је рекао да и СНСД има размишљања у вези са том позицијом, али да вјерује да неће бити проблема у постизању договора.

Човић је рекао да је у сриједу увече разговарао и са Изетбеговићем и да вјерује да ће ХДЗ БиХ, СНСД и СДА чинити власт на свим нивоима. Нагласио је да су се делегације СНСД-а и ХДЗ-а БиХ састале као побједници унутар српског и хрватског народа да би договорили како што прије формирати власт, те да ће се делегације СДА и ХДЗ-а на том фону састати наредне седмице у Сарајеву.

- Желимо убрзано формирати власт. Постоји јасно опредјељење да иста структура странака буде на свим нивоима власти да би се избјегле блокаде као што је раније био случај - казао је Човић.

Најавио је и да ће се састати са лидерима СББ-а Фахрудином Радончићем и ДФ-а Жељком Комшићем и Иванићем.

- Наглашавам да ми не пада на памет уплитати се у српско и бошњачко питање - казао је Човић.

Изетбеговић је рекао да је најсклонији коалицији на нивоу БиХ са странкама из породице европских народних странака којим припадају ПДП, ХДЗ БиХ и СДА.

- Не би нам било мрско да је дошло до побједе блока ПДП-СДС у РС. У сваком случају, поштоваћемо вољу народа и сарађивати и с СНСД-ом - казао је Изетбеговић и додао да су мале шансе да на нивоу Федерације дође до сарадње са СББ-ом и да у обзир долази само ДФ.

Коментаришући тврдње опозиције да ће формирати власт и на нивоу РС и на нивоу БиХ, Додик је поручио да је нормално да опозиција стално претендује на власт, али да је хронично неуспјешна у томе.

- Увјерен сам да немају потенцијал - нагласио је Додик и изразио увјерење да ће СНСД са ДНС-ом и СП-ом, са чијим представницима ће разговарати данас у Зворнику како би дефинисали већину, брзо формирати власт у Српској.

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да ће СНСД, ДНС и СП започети озбиљне разговоре о формирању власти у РС.

- Не вјерујем да ће бити познато било шта што се односи на мандатара зато што ћемо разговарати - рекао је Ђокић.

Човић је нагласио да ће странке окупљене око ХДЗ-а са СНСД-ом и њиховим партнерима формирати власт у РС до краја новембра. Лидери СНС-а Адам Шукало и СРС-а Драган Ђурђевић, странака које са ДНС-ом чине коалицију центра, рекли су да још нису одговорили на позив СДС-а на разговоре о формирању власти у РС и да чекају исход састанка у Зворнику. Коалиција "Домовина" јуче је именовала тим за преговоре у РС на чијем је челу Садик Ахметовић.

Странци

Милорад Додик је рекао да постоје покушаји дијела међународне заједнице да утиче на формирање власти и да СНСД буде заобиђен.

- Увијек када су се странци петљали, било је лоше. Они ме прилично не занимају, мада ме забављају. Постоје неки који заобилазе мој кабинет и морам јавно да поручим да се због тога осјећам веома лагодно, јер кад сам се састајао с њима, било је проблематично и њима и мени. Надам се да ће га заобилазити и убудуће - истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана