SNSD eliminiše Trninića iz Vlade

Vedrana Kulaga
SNSD eliminiše Trninića iz Vlade

Bratunac - Ceh sukoba SNSD-a i DNS-a u Bratuncu mogao bi platiti ministar saobraćaja i veza RS i ključni čovjek tamošnjeg DNS-a Neđo Trninić, kojem je uskraćivanje povjerenja najavio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Takav rasplet situacije Dodik je nagovijestio u petak tokom posjete bratunačkom odboru SNSD-a.

- DNS, koji je koalicioni partner SNSD-a na nivou RS, je prevario našu političku partiju u Bratuncu i otišao u drugu većinu. Mi ne možemo više da smatramo da je naš partner Trninić, koji je ovdje u ime DNS-a glavni čovjek, tako da će naša podrška za ono što jeste, ministar u Vladi RS, biti uskraćena - rekao je Dodik.

SNSD, rekao je Dodik, ne želi za partnere ljude koji pokušavaju da koristeći republičke funkcije zloupotrebljavaju i devastiraju druge političke partije na lokalnom nivou.

- O tome ćemo razgovarati. Nije pošteno da budemo zajedno u predizborno vrijeme i damo podršku njihovim kandidatima, a da oni ovako bezočno izvrše prevaru - rekao je Dodik, navodeći da su lokalne politike DNS-a i SDS-a najznačajniji politički značaj dale SDA, iako je ta stranka bila u političkoj manjini.

Naglasio je da je veoma nezadovoljan ponašanjem Trninića i da zbog toga nije fer ni da SNSD podržava njega i stvari za koje bi trebalo da dobije glasove te stranke.

- DNS je izvršio monopol i to se mora promijeniti i biće promijenjeno. Mora biti uspostavljen nivo saradnje na osnovu onoga što jeste koalicioni dogovor - kazao je Dodik.

Trninić, jedan od tri predstavnika DNS-a u Vladi RS, rekao je da je pročitao Dodikovu izjavu i da mu je žao što je to rekao.

- To je njegovo pravo, ali ne mogu baš da razumijem da odnosi u lokalnoj zajednici između opštinskih odbora mogu biti razlog za takvu izjavu. Stvar vrha tri stranke je da raščiste te odnose, a ja ću ispoštovati svaki dogovor koji postignu - rekao je Trninić.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić nije htio da komentariše Dodikovu izjavu navodeći da je nije vidio i da nije siguran da će je komentarisati i kada je pročita.

Ovim su nastavljene trzavice u vladajućoj koaliciji u RS, koje su isplivale na površinu kada je na dnevni red došla prodaja akcija Rudnika željezne rude "Ljubija" kompaniji "Izrael investment grup". Tu odluku Vlade podržali su SNSD i SP, dok se DNS priključio opoziciji i glasao protiv. Zbog toga su oštar duel imali i Pavić i ministar industrije, energetike i rudarstva i lider SP-a Petar Đokić.

Odnos snaga

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović rekla je da njihov odbor u Bratuncu ima podršku vrha stranke.

- Potrebno je da se okupljaju pozitivne političke partije koje razumiju važnost očuvanja nacionalnih interesa - istakla je Cvijanovićeva.

Predsjednik bratunačkog SNSD-a Slavica Jovanović rekla je da je ta stranka najjača politička grupacija u Bratuncu i da sa pet odbornika ima najbrojniji klub u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana