СНСД даје кандидате и у Добоју и Зворнику

Дарко Гавриловић
СНСД даје кандидате и у Добоју и Зворнику

Бањалука - СНСД је судећи према споразуму три странке из владајуће коалиције у Српској најближи позицији да предложи кандидате за градоначелнике Добоја и Зворника.

Ове двије локалне заједнице најзначајније су у пакету који није дефинитивно обухваћен споразумом СНСД-а, ДНС-а и СП-а о расподјели кандидатура за градоначелнике и начелнике. Споразумом који су потписали лидери три странке и званично га представили у четвртак дефинисано је да са заједничким кандидатом на локалне изборе изађу у већини локалних заједница. Договор у Добоју, Зворнику, Котор Варошу, Челинцу, Шипову, Рибнику и Чајничу препуштен је локалним одборима странака.

- СНСД и СП ће на локалном нивоу одлучити о кандидату за градоначелнике Добоја и Зворника. Странке задржавају право да уколико не постигну договор дају своје кандидате. ДНС ће подржати кандидата СНСД-а у Добоју и Зворнику - наведено је у споразуму који је у посједу "Гласа Српске".

Одлука о номинацији кандидата у Челинцу и Шипову, како је наведено у споразуму, пашће између локалних одбора СНСД-а и ДНС-а, а социјалисти су заузели став да ће у обје општине подржати већег партнера у коалицији.

СНСД и СП договорили су да ће имати заједничког кандидата за начелника Рибника, али ту позицију жели и ДНС.

- Локална организација ДНС-а ће одлучити о свом ангажману у овој општини - наведено је у коалиционом споразуму.

СНСД и СП су сагласни да локалне организације одреде свог кандидата за начелника Чајнича, а најјача странка у коалицији већ има подршку ДНС-а. Ситуација је за сада најкомпликованија у Котор Варошу гдје нико није обезбиједио подршку било којег партнера, јер све три странке желе за начелника кандидују свог човјека.

Осим локалних заједница за које је споразумом дефинисано која ће странка предложити заједничког кандидата, СНСД, ДНС и СП ће заједно наступити и у Бијељини и Сребреници. Раније је договорено да ће у највећем семберском граду подржати кандидата "Успјешне Српске" Златка Максимовића, док у Сребреници све српске странке подржавају Младена Грујичића. СНСД, ДНС и СП обавезале су се и да ће у Доњем Жабару подржати кандидата њиховог коалиционог партнера у републичкој власти СРС.

Локални избори заказани су за 2. октобар, а странке имена кандидата за градоначелнике и начелнике треба да пријаве Централној изборној комисији БиХ до 4. јула.

Касе одвојене, материјал идентичан

СНСД, ДНС и СП дефинисали су у споразуму и техничка питања која се тичу предизборне кампање.

- Свака странка посебно сноси трошкове предизборне кампање за сваког свог кандидата. Странке ће постићи накнадни споразум како би изборни материјал био унифицираног изгледа - наведено је у коалиционом споразуму.

ДНС спреман, Павић не иде у трку

Предсједник ДНС-а Марко Павић изјавио је да се због личних и породичних разлога неће кандидовати за четврти мандат градоначелника Приједора. Павић је истакао да је за ту позицију предложен предсједника Градског одбора ДНС-а Приједор Миленко Ђаковић.

Генерални секретар ДНС-а Драгутин Родић рекао је у петак послије сједнице страначког предсједништва да су кадровски и организационо спремни за локалне изборе и да имају снагу да освоје око 100.000 гласова.

- ДНС је формирао одборе у свим градовима и општинама у РС и у пет локаних заједница у ФБиХ. Према првобитним процјенама за изборну кампању и изборе потрошићемо 300.000 до 400.000 марака. Могуће је да досадашњи слоган "Ријеч је ријеч" буде замијењен слоганом "Ми знамо како" - казао је Родић.

М. Ми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана