СНСД ће тражити постављање застава РС и у зградама Парламента БиХ и Савјета министара

Срна
СНСД ће тражити постављање застава РС и у зградама Парламента БиХ и Савјета министара

БАЊАЛУКА - Савез независних социјалдемократа (СНСД) тражиће постављање застава Републике Српске у просторијама Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара БиХ, потврдио је за Клиџ.ба посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

“Сматрам да у свим институцијама Босне и Херцеговине треба бити видљива застава РС. То је устав јасно прецизирао у дијелу који каже да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Сматрам да се ми који долазимо из РС идентификујемо са заставом Републике Српске која не вријеђа никога у БиХ”, рекао је Кошарац.

Он очекује да ће члан Колегија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић ускоро отворити питање истицања заставе РС те да ће то послије учинити и сав СНСД-ов кадар који буде партиципирао у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

“Очекујем да ће на нивоу заједничког колегија оба дома Парламентарне скупштине БиХ то питање дефинисати и да ће у просторијама Парламентарне скупштине БиХ, гдје су заставе БиХ, бити истакнута и застава РС”, казао је Кошарац.

Истакао је да питање истицања заставе РС у државним институцијама није само став члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, већ је то став свих политичких представника који долазе с територије Републике Српске. Како каже, вјерује да ће се то питање отворити и на Савјету министара БиХ, односно да ће будући предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија то третирати на адекватан начин.

Што се тиче формирања Савјета министара БиХ, Кошарац очекује да ће Додик у својству предсједавајућег Предсједништва БиХ обавити консултације са странкама које имају посланике у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, а који именује предсједавајућег, министре и замјенике у Савјету министара БиХ.

“За нас из РС важно је да је изборни побједник СНСД. Сматрамо да је најпродуктивнија она власт која је сачињена на нивоу БиХ од изборних побједника у ФБиХ и РС. Очекујемо да ће се унутар ФБиХ дефинисати ко су изборни побједници и који имају квалификовану структуру на нивоу БиХ. Када се то питање дефинише у ФБиХ онда ћемо видјети у којем правцу ћемо ићи када је ријеч о конституисању власти на државном нивоу”, рекао је Кошарац.

Заступник Уједињене Српске у Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић недавно је за Клиџ.ба казао како ниједна бошњачка политичка странка још увијек није одржала састанак са СНСД-ом у вези с формирањем власти. Ову информацију потврдио нам је и Кошарац додајући да је СНСД сјео за преговарачки стол само с ХДЗ-ом.

“Није било састанака с другим политичким структурама које су доминантно изабране у Заступнички дом Парламентарне скупштине БиХ”, закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана