SNSD blizu dogovora za izbor potpredsjednika FBiH

Srna
SNSD blizu dogovora za izbor potpredsjednika FBiH

Sarajevo - SNSD blizu je dogovora sa Liberalnom strankom i Narodnom strankom "Radom za boljitak" o pokretanju zajedničke inicijative za izbor potpredsjednika Federacije BiH /FBiH/ iz reda srpskog naroda, rekao je Srni delegat u Domu naroda federalnog parlamenta Slaviša Mihajlović.

On je naveo da bi tu inicijativu, ukoliko bude postignut dogovor, u ime Kluba Srba na narednoj sjednici Doma naroda pokrenuo SNSD. 

"Mi smo i jutros, kao i proteklih dana, razgovarali sa čelnicima političkih partija za koje smatramo da bi mogle da podrže inicijativi SNSD-a. U trenutnim razgovorima smo najbliži dogovoru sa Narodnom strankom žRadom za boljitakž i Liberalnom strankom", rekao je Mihajlović. 

Prema njegovim riječima, SNSD definitivno ostaje pri stavu da želi da pokrene inicijativu i da svog kandidata za potpredsjednika FBiH. 

"To jedna od najbitnijih funkcija i SNSD želi da pripadne njoj da bi mogla da zaštiti svoj narod u budućem periodu, jer godine koje dolaze neće biti nimalo lake", istakao je Mihajlović. 

On podsjeća da SDP BiH ima najveći broj delegata unutar Kluba Srba i da može da pokrene inicijativu, ali da je najavio da će, ukoliko se nešto ne promijeni, nastaviti da djeluje opoziciono. 

"U takvoj konstalaciji odnosa ključ rješenja izbora potpredsjednika FBiH je u rukama SNSD-a", naglasio je Mihajlović. 

On kaže da je broj od pet delegata - tri SNSD-a i po jedan Liberalne stranke i Narodne stranke "Radom za boljitak" - dovoljan za pokretanje inicijative, jer je, prema Poslovniku o radu Doma naroda i Ustavu FBiH, za to potrebna trećina izabranih delegata.

"Stav Centralne izborne komisije BiH je da je pet delegata trećina od 13 delegata koliko trenutno broji Klubu Srba. Ta inicijativa mora dobiti podršku oba doma ili u drugom krugu glasanja samo jednog doma Parlamenta FBiH. Očekujem da će parlamentarna većina uvažiti inicijativu SNSD-a", rekao je Mihajlović. 

On je ranije izjavio da je situacija u vezi sa izborom potpredsjednika FBiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH mnogo ozbiljnija nego što se to čini u prvi mah. 

"Tu nije riječ samo o stranačkom kadrovanju i postavljanju funkcionera iz pojedinih političkih partija, već je pravi smisao zauzimanje pozicija prije ustavnih reformi u BiH i FBiH", rekao je Mihajlović. 

Prema njegovim riječima, značajna je pozicija potpredsjednika FBiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, jer će taj dom biti politička arena, gdje će se dešavati najveći dio dogovora i procesa o ustavnim reformama. 

On napominje da politička elita iz Sarajeva nastoji dati ekskluzivno pravo Demokratskom frontu /DF/, kao što je to nekada činila SDP-u, odnosno da se sva kadrovska rješenja koja pripadaju srpskoj kvoti daju jednoj političkoj partiji. 

Upravo na taj način je, kaže Mihajlović, DF i Željko Komšić postao dio kombinatorike buduće vlasti u FBiH i BiH, napominjući da je isti posao radio i prije četiri godine sa pozicije SDP-a. 

"SNSD kao politička partija koja je na sebe preuzela obavezu da zaštiti srpski narod u FBiH je zainteresovana za te pozicije kako bi mogli aktivno učestvovati u ustavnim reformama koje će se desiti u naredne dvije godine", dodao je Mihajlović. 

Konstitutivna sjednica Doma naroda FBiH je prekinuta, a nije izabran zamjenik predsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda, niti potpredsjednik FBiH. 

Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH umjesto 17 čini 13 delegata zbog činjenice da je CIK BiH odbio četiri kandidature kandidata koji su se u dva izborna procesa različito izjašnjavali.

U ovom klubu SDP BiH ima šest delegata, SNSD tri, a po jednog delegata imaju "Naša stranka", Liberalna stranka BiH, Narodna stranka "Radom za boljitak" i DF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana