SNSD: Zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH neustavne kategorije

Srna
SNSD: Zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH neustavne kategorije

Banjaluka - Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ ponovio je danas da su zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH neustavne kategorije koje je nametnuo visoki predstavnik.

Iz SNSD-a navode da u svakoj državi zakone donosi parlament kao zakonodavni organ, po ovlaštenju koje mu je izričito dato ustavom.

"Visoki predstavnik je nametanjem zakona kršio Dejtonski sporazum i Aneks 4. – Ustav BiH. Pritom je proglašavao da takvi zakoni odmah stupaju na snagu i da ne mogu biti promijenjeni sve dok ih ne usvoje oba doma Parlamentarne skupštine BiH", navodi se u saopštenju SNSD-a.

U saopštenju se dodaje da je visoki predstavnik kršio i bonska ovlašćenja, jer se u njima i ne pominje donošenje bilo kakvih akata iz nadležnosti bilo kog parlamenta u BiH, već samo akata iz nadležnosti Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, koji ne donose zakone.

Sve one koji tvrde da je Narodna skupština Republike Srpske, donoseći odluku o raspisivanju referenduma za izjašnjavanje o zakonima o Sudu i Tužilaštvu BiH prekršila Dejtonski sporazum i Ustav BiH, iz SNSD-a pitaju koji su to članovi Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH prekršeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana