SNSD, DNS i SP imaju većinu

S. Šurlan Foto A. Čavić
SNSD, DNS i SP imaju većinu

Banjaluka - Predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je u nedjelju nakon sjednice ovog odbora da SNSD sa koalicionim partnerima DNS-om i SP-om i još nekim poslanicima ima većinu od 42 mandata u Narodnoj skupštini RS.

Konstitutivna sjednica parlamenta RS zakazana je za ponedjeljak, a stranke su u nedjelju slagale posljednje kockice za izbor skupštinskog rukovodstva.

Radmanović je rekao da je Izvršni odbor SNSD-a konstatovao da nastavlja saradnju sa DNS-om i SP-om.

- Zajedno sa DNS-om i SP-om i još nekim poslanicima imamo većinu od 42 poslanika bez koalicije "Domovina", što je razlika u odnosu na drugi blok u RS - rekao je Radmanović.

Dodao je da je Izvršni odbor naložio da poslanici SNSD-a podrže izbor Nedeljka Čubrilovića iz DNS-a za predsjednika Narodne skupštine RS.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Radmanović je istakao da SNSD nije prihvatio stavove stranaka iz Sarajeva koje misle da potpuno vladaju BiH.

- Odbili smo mnogo blažu koncepciju SDA nego što su prihvatili drugi iz RS. Naš stav je i dalje da vlast na nivou BiH moraju da formiraju pobjednici u entitetima i u konstitutivnim narodima. To garantuje stabilnost, ali nažalost drugi su prihvatili drugačiji način i to je loše - rekao je Radmanović i dodao da je SNSD opredijeljen za ravnopravnost i da će u tom duhu nastaviti razgovore sa političkim strankama.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić očekuje da na današnjoj sjednici bude izabran predsjednik parlamenta RS, a za tu poziciju Glavni odbor DNS-a predložilo je svog potpredsjednika Nedeljka Čubrilovića.

- Imamo dovoljno poslanika za skupštinsku većinu i rukovodstvo parlamenta će biti izabrano. Time će se steći uslovi da predsjednik RS položi zakletvu i da uđemo u mirniji period u kojem ćemo brinuti o formiranju Vlade da bismo se posvetili pitanjima koja su od životnog interesa za građane - istakao je Pavić.

On je kazao da iza prijedloga da Čubrilović bude predsjednik Narodne skupštine RS stoje i koalicioni partneri DNS-a - SNS i SRS, iako DNS nije mogao prihvatiti zahtjev SNS-a da dobije delegatsko mjesto u Domu naroda Parlamenta BiH.

Predsjednik SRS-a Dragan Đurđević potvrdio je u nedjelju da ostaje uz DNS i da će pružiti podršku koaliciji SNSD-DNS-SP. Posljednjih nekoliko dana najveća enigma je kome će se prikloniti drugi DNS-ov partner SNS nakon što je lider te stranke Adam Šukalo rekao da postoje razlike unutar tog bloka i otvorio pregovore sa SDS-om. Šukalo ni u nedjelju nije želio da se izjasni kako će danas glasati on i drugi poslanik SNS-a, ali je nagovijestio da ostaje uz DNS.

- Ostajemo u koaliciji sa DNS-om. SNS neće učestvovati ni u kakvim špekulativnim radnjama i osuđuje sve preletače koji treba da odluče o RS - kazao je Šukalo.

On je rekao da su od oba bloka imali ponude.

- Dobijali smo pozicije od ministarskih mjesta u Vladi RS, predsjednika Narodne skupštine RS, ministara u Savjetu ministara BiH, ali to nije način na koji ova stranka odlučuje. Želimo da bude most između dva bloka koja RS neće donijeti ništa dobro. Naš stav je da u RS treba da se formira koalicija od SNSD-a i SDS-a, da ove stranke preuzmu odgovornost, a ne da se bore za podršku jednog poslanika - rekao je Šukalo.

Svoju računicu za većinu imaju i u Savezu za promjene, čiju okosnicu čine SDS, PDP i NDP. Čelnici tih stranaka u nedjelju su obavljali cjelodnevne konsultacije, a trebalo je i da budu održani i sastanci klubova poslanika ovih partija da bi dogovorili nastup u Skupštini.

- Koordiniramo aktivnosti i pripremamo se za zasjedanje Skupštine. Savez za promjene ima strategiju za sve varijante. Koalicija SNSD-DNS-SP nema većinu ili je ona na samoj ivici i do zadnjeg momenta se neće znati ko ima većinu. Sve ćemo vidjeti tokom sjednice Narodne skupštine - kazao je potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da će onaj ko bude imao skupštinsku većinu biti u teškoj situaciji, jer će ona biti tijesna i vrlo teško će funkcionisati izvršna vlast temeljena na takvoj skupštinskoj većini.

- Ko od poslanika iz opozicije promijeni stranu uradio je to iz nekih interesnih motiva - kazao je Čavić i dodao da se politika pretvorila u pijacu.

Zasjedao je i poslanički klub bošnjačke koalicije "Domovina", koja je dogovorila zajedničko djelovanje sa Savezom za promjene. Član Predsjedništva SDA, koja predvodi "Domovinu" Ramiz Salkić izrazio je uvjerenje da postoji kapacitet da grupacija stranaka koja je potpisala sporazum na nivou BiH obezbijedi skupštinsku većinu i u RS i izabere skupštinsko rukovodstvo.

- Nemamo informacije ko ima većinu s obzirom na to da i jedni i drugi govore da je imaju, ali bez obzira na to opredjeljenje je da podržimo kandidata Saveza za promjene za predsjednika Skupštine - istakao je Salkić.

Konstitutivna sjednica zakazana je za 12 časova, a njoj će predsjedavati poslanik Partije ujedinjenih penzionera Ilija Stevančević, kao najstariji poslanik u novom sazivu.

Svi na nogama

U prostorijama Narodne skupštine RS za vrijeme sjednice Izvršnog odbora SNSD-a mogli su se vidjeti i poslanici Saveza za promjene - Mladen Ivanić, Dragomir Vasić, Ilija Stevančević i drugi.

- Još se kalkuliše - dobacio je Stevančević u prolazu.

Dok je Adam Šukalo držao konferenciju za novinare u hotelu "Bosna" je viđen i predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Raspored poslanika u Narodnoj skupštini RS

SNSD                            29

DNS-SNS-SRS             8

SP                                 5

SDS- PUP-SRS RS      24

PDP                              7

NDP                              5

"Domovina"                   5

Ukupno                          83

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana