СНСД, ДНС и СП имају већину

С. Шурлан Фото А. Чавић
СНСД, ДНС и СП имају већину

Бањалука - Предсједник Извршног одбора СНСД-а Небојша Радмановић рекао је у недјељу након сједнице овог одбора да СНСД са коалиционим партнерима ДНС-ом и СП-ом и још неким посланицима има већину од 42 мандата у Народној скупштини РС.

Конститутивна сједница парламента РС заказана је за понедјељак, а странке су у недјељу слагале посљедње коцкице за избор скупштинског руководства.

Радмановић је рекао да је Извршни одбор СНСД-а констатовао да наставља сарадњу са ДНС-ом и СП-ом.

- Заједно са ДНС-ом и СП-ом и још неким посланицима имамо већину од 42 посланика без коалиције "Домовина", што је разлика у односу на други блок у РС - рекао је Радмановић.

Додао је да је Извршни одбор наложио да посланици СНСД-а подрже избор Недељка Чубриловића из ДНС-а за предсједника Народне скупштине РС.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Радмановић је истакао да СНСД није прихватио ставове странака из Сарајева које мисле да потпуно владају БиХ.

- Одбили смо много блажу концепцију СДА него што су прихватили други из РС. Наш став је и даље да власт на нивоу БиХ морају да формирају побједници у ентитетима и у конститутивним народима. То гарантује стабилност, али нажалост други су прихватили другачији начин и то је лоше - рекао је Радмановић и додао да је СНСД опредијељен за равноправност и да ће у том духу наставити разговоре са политичким странкама.

Предсједник ДНС-а Марко Павић очекује да на данашњој сједници буде изабран предсједник парламента РС, а за ту позицију Главни одбор ДНС-а предложило је свог потпредсједника Недељка Чубриловића.

- Имамо довољно посланика за скупштинску већину и руководство парламента ће бити изабрано. Тиме ће се стећи услови да предсједник РС положи заклетву и да уђемо у мирнији период у којем ћемо бринути о формирању Владе да бисмо се посветили питањима која су од животног интереса за грађане - истакао је Павић.

Он је казао да иза приједлога да Чубриловић буде предсједник Народне скупштине РС стоје и коалициони партнери ДНС-а - СНС и СРС, иако ДНС није могао прихватити захтјев СНС-а да добије делегатско мјесто у Дому народа Парламента БиХ.

Предсједник СРС-а Драган Ђурђевић потврдио је у недјељу да остаје уз ДНС и да ће пружити подршку коалицији СНСД-ДНС-СП. Посљедњих неколико дана највећа енигма је коме ће се приклонити други ДНС-ов партнер СНС након што је лидер те странке Адам Шукало рекао да постоје разлике унутар тог блока и отворио преговоре са СДС-ом. Шукало ни у недјељу није желио да се изјасни како ће данас гласати он и други посланик СНС-а, али је наговијестио да остаје уз ДНС.

- Остајемо у коалицији са ДНС-ом. СНС неће учествовати ни у каквим шпекулативним радњама и осуђује све прелетаче који треба да одлуче о РС - казао је Шукало.

Он је рекао да су од оба блока имали понуде.

- Добијали смо позиције од министарских мјеста у Влади РС, предсједника Народне скупштине РС, министара у Савјету министара БиХ, али то није начин на који ова странка одлучује. Желимо да буде мост између два блока која РС неће донијети ништа добро. Наш став је да у РС треба да се формира коалиција од СНСД-а и СДС-а, да ове странке преузму одговорност, а не да се боре за подршку једног посланика - рекао је Шукало.

Своју рачуницу за већину имају и у Савезу за промјене, чију окосницу чине СДС, ПДП и НДП. Челници тих странака у недјељу су обављали цјелодневне консултације, а требало је и да буду одржани и састанци клубова посланика ових партија да би договорили наступ у Скупштини.

- Координирамо активности и припремамо се за засједање Скупштине. Савез за промјене има стратегију за све варијанте. Коалиција СНСД-ДНС-СП нема већину или је она на самој ивици и до задњег момента се неће знати ко има већину. Све ћемо видјети током сједнице Народне скупштине - казао је потпредсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је да ће онај ко буде имао скупштинску већину бити у тешкој ситуацији, јер ће она бити тијесна и врло тешко ће функционисати извршна власт темељена на таквој скупштинској већини.

- Ко од посланика из опозиције промијени страну урадио је то из неких интересних мотива - казао је Чавић и додао да се политика претворила у пијацу.

Засједао је и посланички клуб бошњачке коалиције "Домовина", која је договорила заједничко дјеловање са Савезом за промјене. Члан Предсједништва СДА, која предводи "Домовину" Рамиз Салкић изразио је увјерење да постоји капацитет да групација странака која је потписала споразум на нивоу БиХ обезбиједи скупштинску већину и у РС и изабере скупштинско руководство.

- Немамо информације ко има већину с обзиром на то да и једни и други говоре да је имају, али без обзира на то опредјељење је да подржимо кандидата Савеза за промјене за предсједника Скупштине - истакао је Салкић.

Конститутивна сједница заказана је за 12 часова, а њој ће предсједавати посланик Партије уједињених пензионера Илија Стеванчевић, као најстарији посланик у новом сазиву.

Сви на ногама

У просторијама Народне скупштине РС за вријеме сједнице Извршног одбора СНСД-а могли су се видјети и посланици Савеза за промјене - Младен Иванић, Драгомир Васић, Илија Стеванчевић и други.

- Још се калкулише - добацио је Стеванчевић у пролазу.

Док је Адам Шукало држао конференцију за новинаре у хотелу "Босна" је виђен и предсједник СДС-а Младен Босић.

Распоред посланика у Народној скупштини РС

СНСД                            29

ДНС-СНС-СРС             8

СП                                 5

СДС- ПУП-СРС РС      24

ПДП                              7

НДП                              5

"Домовина"                   5

Укупно                          83

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана