SNSD, DNS i SP formiraju vlast u RS

S. Šurlan, Ž. Domazet
SNSD, DNS i SP formiraju vlast u RS

Zvornik - Predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić jednoglasno su u petak zaključili da će te tri partije činiti većinu koja će formirati vlast u Republici Srpskoj, navodeći da su postigli visok stepen saglasnosti.

Oni su u petak nakon sastanka u Zvorniku kazali da nije bilo razgovora o personalnim rješenjima u budućoj Vladi RS, ali da je bilo riječi o politici na kojoj će se zasnivati vlast. Dogovoreno je da će biti izrađen i potpisan dokument koji će biti osnova za sprovođenje te politike. Naredni sastanak na kojem će najvjerovatnije biti govora o personalnim rješenjima, kako u RS, tako i na nivou BiH, biće održan u utorak u Brčkom.

Podjela vlasti

Dodik je izjavio da će koalicija koja će formirati vlast u RS biti ista i na nivou BiH.

- Zaključeno je da koalicija nastavi dalje da radi u istom sastavu i da su ove stranke pobjednici izbora. Razgovarano je o podjeli vlast i odgovornosti za vršenje vlasti. Osnovni kriterijum je da stranke sa sjedištem u Srpskoj čine osnov za formiranje Vlade RS - kazao je Dodik.

Dodao je da je dogovoreno da se naprave planovi za ekonomsku i socijalnu politiku i sve druge važne oblasti i da opet bude održan sastanak i dogovorene pojedinosti u vezi sa sastavom Narodne skupštine, Vlade i rukovodiocima javnih preduzeća u RS.

- Ova koalicija sposobna je da napravi odgovorne strukture vlasti i dovede odgovorne pojedince za izvršenje zadataka - poručio je Dodik poslije razgovora sa Pavićem i Đokićem.

On je uoči sastanka kazao da je uvjeren da ova koalicija može brzo sastaviti Vladu. Na pitanje da li će biti razgovora i sa predstavnicima koalicije "Domovina", Dodik je kazao da nema potrebe, pogotovo zbog njenih enormnih zahtjeva.

- Nismo u poslaničkom deficitu i možemo formirati vlast. Ne moramo razgovarati s "Domovinom“, ali ako bude nekih razumnih prijedloga, zašto da ne. Možda ćemo razgovarati sa SDA prije svega, a ne sa onima koji su potpuno periferni i nemaju političkog predstavljanja, osim što su se okupili oko te koalicije - rekao je Dodik.

Đokić je kazao da ova koalicija ima odgovornost prema građanima i da treba da formira vlast.

- Bilo je razgovora o reformama, podsticaju ekonomskog rasta, stabilnosti penzijskog sistema, podršci boračko-invalidskoj zaštiti i zapošljavanju - rekao je Đokić i dodao da predstoje dalji razgovori o pojedinostima, ali da još nije vrijeme za razgovor o personalnim rješenjima.

Pavić je naglasio da je postignuta saglasnost o formiranju koalicije, a da će kadrovska pitanja doći kasnije na dnevni red.

 

Više detalja saznajte u štampanom ili elekrtonskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana