СНСД, ДНС и СП финализују договор о кандидатима

Жељка Домазет, Ратомир Мијановић
СНСД, ДНС и СП финализују договор о кандидатима

Бањалука - Представници СНСД-а, ДНС-а и СП-а, странака које чине владајућу коалицију у Републици Српској, до краја ове седмице, највјероватније у петак, у Бањалуци ће потписати коначни коалициони споразум о заједничком наступу на општим изборима у БиХ.

Потврдио је то јуче "Гласу Српске" предсједник СНСД-а Милорад Додик додавши да је увјерен да ће коалициони партнери доћи до договора не само о појединачним кандидатурама него и о свим другим важнијим функцијама и њиховој расподјели након избора.

- СНСД ће дефинитивно имати кандидате за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ из РС. За сада могу да кажем да је ДНС заинтересован за позиције предсједника Народне скупштине и Владе РС - истакао је Додик који је раније саопштио да ће у трку за члана Предсједништва, док је у опцији за кандидата за предсједника РС неколико имена.

Састанку ће присуствовати Додик те лидери ДНС-а Марко Павић и СП-а Петар Ђокић, као и чланови руководстава трију партија.

Додик је током посјете Требињу истакао да је коалиција СНСД-ДНС-СП најдуговјечнија на простору бивше Југославије, те да се није могло ни очекивати да дође до неких промјена на том плану.

- Имамо договор да у наредних седмицу до двије завршимо ту причу која за нас није проблематична. Наш уговор ће дефинисати подршку заједничким кандидатима - рекао је Додик. Нагласио је да би СНСД, ДНС и СП ишли појединачно на парламентарне изборе у Републици Српској.

- Могуће је да направимо заједничку листу или да дио коалиције буде на заједничкој листи. ДНС ће вјероватно ићи сам. СНСД то може увијек, али СНСД тражи капацитет да оствари што је могуће већи резултат за Представнички дом Парламента БиХ. Тамо хоћемо да добијемо сигурних десет посланика који ће бити у функцији РС и бити спремни да заједничком политиком одређују и политичку динамику на нивоу БиХ - истакао је Додик и додао да ће Србин бити предсједавајући Савјета министара БиХ.

Нагласио је да је политика СНСД-а Република Српска.

- Ја јесам члан СНСД-а, али моја партија је Република Српска. Наша намјера није дестабилизација или спровођење насиља, него постављање ствари у складу са Уставом и Дејтоном - нагласио је Додик који је и предсједник РС.

Упозорио је да чињеница да странци управљају цијелим системом у БиХ не може ништа добро произвести за Српску.

- Постоје различите тенденције да странци, који су инволвирани у причу о напрасној измјени Изборног закона БиХ, контролишу предстојеће изборе у БиХ. Тај закон није спроводљив до избора, а странци би онда рекли да нема услова за спровођене избора. Ако се избори одрже, а не спроведе измијењени изборни закон, што је немогуће да до тада буде учињено, онда ће неко од њих тужити, а Суд БиХ ће рећи да избори нису легитимни - рекао је Додик. Он појашњава да странци желе ту врсту контроле, што, како каже, СНСД види.

- Разговарали смо са некима из такозваног Савеза за промјене и они су нам рекли да се од њих тражи да се по сваку цијену изборни закон изгласа - рекао је Додик. Појаснио је и да нема времена да се, ако би измјене и биле усвојене, набави нова опрема и опреми свако гласачко мјесто.

- Никада се није десило да се у изборној години мијењају правила. Службеници ОХР-а, америчке и британске амбасаде упорно обилазе посланике који треба да гласају за измјене закона и да направе још једну немогућу ситуацију јер знају да неће добити очекивани резултат. СНСД има капацитет да оствари најбољи историјски резултат - рекао је Додик.

Замјеник предсједника ДНС-а Недељко Чубриловић у петак је изразио увјерење да ће врло брзо бити постигнут договор СНСД-а, ДНС-а и СП-а у вези са заједничким кандидатима. Он је истакао да ДНС иде самостално на предстојеће изборе за Народну скупштину РС и Парламент БиХ, те да очекује најбољи резултат до сада.

Петар Ђокић јуче је у Требињу казао да очекује квалитетнију подршку бирача него на претходним изборима јер вјерује да грађани у социјалистима препознају "сигурност и стабилност". Додао је да су циљ партије на предстојећим општим изборима два посланичка мандата из Херцеговине у Народној скупштини РС.

Одлучивање на нивоу БиХ

Милорад Додик је истакао да није политичар који ће код Срба правити заблуду да БиХ може бити држава.

- БиХ је територија састављена од два ентитета и три народа. Странци хоће да не постоје ентитети и народи, а да постоји само извршна власт на нивоу БиХ - истакао је Додик. Додао је да се по томе разликује од садашњег члана Предсједништва БиХ из РС Младена Иванића (ПДП) и других који су за своју функцију, каже, били спремни да промијене карактер одлучивања у БиХ.

- Одједном смо добили стратегију која каже да ће БиХ пратити спољну политику ЕУ. Иванић је склон спекулацијама и рећи ће да нигдје не пише да ћемо увести санкције Русији. Да, али то ће тражити Европа и морате пратити њихову политику. Иванић ће доћи и рећи да је против тога да БиХ иде у НАТО, али није био спреман да гласа за то да будемо неутрални - истакао је Додик.

Потпредсједница СДС-а Александра Пандуревић рекла је да Иванић и Савез за промјене траже снажне спољне савезнике Српској.

- То је разлика између времена наше власти у Сарајеву и власти СНСД-а када су биле свакодневне међународне иницијативе за централизацију БиХ и брисање РС - навела је Пандуревићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана