СИПРИ тврди да је БиХ на војску и наоружање потрошила 375 милиона КМ

radiosarajevo.ba
СИПРИ тврди да је БиХ на војску и наоружање потрошила 375 милиона КМ

Сарајево - Према подацима Међународног института за мировне студије у Стокхолму (СИПРИ), Босна и Херцеговина спада у ред држава које су драстично повећале своју потрошњу на војску и наоружање.

Наиме, како се наводи у најновијем извјештају, БиХ је у прошлој години на војску и наоружање потрошила 221 милион долара или око 375 милиона КМ, што представља повећање потрошње од чак 26 одсто у односу на 2017. годину.

Ипак, остаје нејасно како је то уопште могуће, с обзиром да је буџет Министарства одбране БиХ и Оружаних снага БиХ за 2017. годину износио 285,6 милиона КМ, наводи се на званичној страници Министарства.

Такође, према усвојеном буџету за 2018. годину, буџет Министарства одбране БиХ износио је 283,8 милиона марака.

Иначе, Међународни институт за мировне студије у Стокхолму процијенио је да је у 2018. години на војску у свијету потрошено 1,8 хиљада милијарди долара, што је пораст од 2,6 одсто у односу на 2017.

Сједињене Државе на челу су колоне и троше на војску 649 милијарди долара, што је пораст од четири одсто у поређењу с претходним периодом. То је 36 одсто од укупне свјетске потрошње, додају из СИПРИ-а.

Кина је на другом мјесту и на војску троши око 250 милијарди долара, што је 14 одсто укупне свјетске потрошње.

На трећем мјесту је Саудијска Арабија која троши 67,6 милијарди долара, упркос резању трошкова за готово шест одсто, а у стопу је прате Индија и Француска, поручили су из Института.

Русија је пала на шесто мјесто, с потрошњом од око 61,4 милијарди долара. Ово је први пут да Русија није међу првих пет потрошача од 2006. године.

Бројеви укључују трошкове плата, мисија и операција, куповине оружја и опреме, као и истраживања и развоја, објаснили су из Института.

Директор Центра за сигурносне студије Денис Хаџовић, за портал “Радиосарајево.ба” каже да се напросто ради о погрешном податку којим располаже поменути Институт.

“То уједно показује колико је БиХ важна земља за међународне свјетске односе, али и бригу домаћих политичара о угледу земље. Ипак и овај погрешан податак може се односити на трошкове који се доводе у везу и с полицијским системом у БиХ. Дакле износ или повећање потрошње може се односити и на укупне трошкове Оружаних снага БиХ али и полицијских структура у нашој држави. Но, податак који наводи Међународни институт за мировне студије у Стокхолму требао би се односити само на војну потрошњу односно одбрамбених снага, која је на нивоу од око 145 милиона еура”, појаснио је Хаџовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана