SIPA nezainteresovana za zastave Islamske države

G. M.
SIPA nezainteresovana za zastave Islamske države

Sarajevo - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH najvjerovatnije neće provjeravati da li su u vehabijskim zajednicama i paradžematima Gornja Maoča kod Srebrenika i Ošve kod Maglaja istaknute zastave Islamske države.

Veliki broj zastava u tim selima u nedjelju su snimile kamere ruske televizije NTV i demantovale tvrdnje zvaničnika u Sarajevu da u BiH nema istaknutih simbola vodeće terorističke organizacije u svijetu.

Portparol SIPA Kristina Jozić kaže da nemaju informacije o zastavama.

- SIPA ne raspolaže saznanjima da se trenutno u Gornjoj Maoči i Ošvama nalaze istaknute zastave Islamske države - kaže Jozićeva.

Stručnjak za bezbjednost Dragomir Keserović kaže da je reakcija SIPA neprofesionalna.

- SIPA mora da reaguje, iako bi vehabije skinule zastave u slučaju da pripadnici policijskih agencija krenu ka tim naseljima, jer uvijek imaju dojavu o dolasku policijskih snaga u selo. Isto se u dva navrata desilo početkom 2015. godine u Gornjoj Maoči. Još gori slučaj bio je 2010. godine u združenoj policijskoj akciji "Svjetlost". Postojali su pouzdani podaci da se u selu nalazi oko 500 komada različitog naoružanja, ali je ono sklonjeno prije dolaska policije, koja nije uspjela da ga pronađe - kaže Keserović.

Osnivač i vođa vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović od decembra 2013. godine nalazi se na sirijskom ratištu. Iz vehabijske zajednice u Ošvama veliki broj džihadista posljednjih godina je otišao u Siriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana