SIPA i Tužilaštvo BiH mijenjali i iznuđivali izjave

Svjetlana Tadić
SIPA i Tužilaštvo BiH mijenjali i iznuđivali izjave

BANjALUKA - Osuđujuća presuda u "slučaju Kravica" donesena je na osnovu izjava iznuđenih pod prijetnjama istražioca Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH od svjedoka optužbe, koji su i sami na Sudu BiH priznali da su bili maltretirani i izmanipulisani.

Naveli su to u pismu medijima Milenko Trifunović i druga osuđena lica u "predmetu Kravica" koji su na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu Foča.

Pismo su potpisali Milenko Trifunović, Brano Džinić, Aleksandar Radovanović, Slobodan Jakovljević, Branislav Medan i Petar Mitrović. 

Kulovac i Bulić 

Oni tvrde da su "glavni protagonisti ovakvog utjerivanja istine" istražilac SIPA Bajro Kulovac i tužilac Tužilaštva BiH Ibro Bulić.

- Na svojoj koži smo najbolje osjetili šta znači kada vas u svoje ruke uzmu Kulovac i Bulić uz pomoć stranog tužioca. Cijeli naš slučaj pokrenut je na osnovu izjave uzete od Petra Mitrovića koju je tužilac Bulić uzeo pod uslovima i na način koji predstavlja grubo kršenje pravila struke - navode oni u pismu.

Ističu da uzimanje te izjave nije snimano audio-uređajem, da je izjavu diktirao Bulić umjesto da to čini osumnjičeni Mitrović.

- Vrhunac je kada je tužilac u izjavi svjedoka rukom dopisao imena osumnjičenih - naveli u pismu.

Tvrde da su tokom prikupljanja dokaza svjedoci hapšeni i privođeni, saslušavani, da su im izjave "pikovane" i "stavljane u usta".

- Sve je bilo podređeno jednom cilju, da se pošto-poto obezbijede dokazi i izdejstvuje osuđujuća presuda. Sve te prljave procesne radnje Kulovca i Bulića raskrinkane su pred Sudom, gdje su brojni svjedoci optužbe otvoreno govorili o pritiscima, ucjenama, prijetnjama - navode osuđeni u pismu medijima.

Kažu da je svjedok optužbe Luka Marković u Sudu govorio kako su od njega iznuđivali iskaz kojim bi ih teretio, a kada im to nije polazilo za rukom, onda su ga nazivali "matorom starčinom", te mu psovali "Boga staračkog". 

Pritisci 

Dodaju da je slično bilo i sa svjedokom optužbe Draganom Kurtumom, na koga je jedan strani tužilac vršio pritisak da optuži Stupara i Džinića, što je ovaj odbio.

- O svemu tome, svjedok Kurtuma je govorio na Sudu. Svjedok Mirko Sekulić je u sudnici, kada je vidio svoju izjavu, rekao da je u njoj najmanje njegovih riječi. Stanislav Vukajlović je rekao da su mu prijetili krivičnim progonom, te bacali pred njega izjave drugih svjedoka i vršili pritisak kako bi lažno optuživao - navode oni u pismu.

Kažu da je ove i druge brojne primjedbe na rad u istrazi tužilac "opravdao time što je SIPA mlada organizacija i da su greške normalna pojava".

Osuđenici navode da je ovo samo dio protivpravnog djelovanja na Sudu BiH.

- Mi smo prvi osuđeni za najteže krivično djelo, djelo genocida. Među nama najviši rang je rang osuđenog policajca MUP-a Republike Srpske. Da apsurd bude još veći, naš pretpostavljeni, komandant Ljubomir Borovčanin, pred sudom u Hagu je oslobođen odgovornosti za genocid, te je svaki komentar izlišan - navode u pismu.

Ističu da se Tužilaštvo BiH bavi pravnim mahinacijama i u "predmetu Duško Jević i ostali".

U pismu se navodi da su pod pritiscima izjave dali i svjedoci Siniša Bećarević, Nedeljko Sekula, Slobodan Stjepanović, Nikola Milaković, Živojin Milošević, Ilija Nikolić, Obradin Bakčaković, Danilo Zoljić, Predrag Čelić, Marko Aleksić, Ljubiša Bećarević, Tomislav Dukić i Nebojša Janković.

Navedeno je da su svi ovi svjedoci u Sudu rekli da sadržaj izjava koje su im montirali i poturali istražioci ne odgovara onome što su im izjavili.

Na pitanja o optužbama o pritiscima i prijetnjama svjedocima, te falsifikovanju njihovih izjava iz SIPA su nam rekli da je istražilac Bajro Kulovac od 1. januara 2011. godine zaposlen u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, a ne u SIPA.

Iz Tužilaštva BiH su rekli da će odgovor na pitanja u vezi sa "slučajem Kravica" dostaviti danas.

Ilija Nikolić iz Kravice kod Bratunca potvrdio je juče "Glasu Srpske" da su se tužioci i istražioci "nekorektno ponašali" prema njemu, koji je bio svjedok optužbe u "predmetu Kravica".

- Dešavalo se da me zamjenik tužioca pozove telefonom i da mi po dva sata sugeriše šta treba da pričam na sudu. Rekao sam da ću uvijek govoriti samo istinu i da neću dozvoliti da mi nalažu šta ću reći - kaže on.

Izjave svjedoka

Siniša Bećarević: Istražioci SIPA su mi prijetili. Kada su me primorali da potpišem izjavu, istrgli su mi je iz ruke i istjerali me napolje.

Nedeljko Sekula: Ispitivala su me trojica istražioca SIPA, a u zapisniku se navode dvojica. Nisu mi pročitali zaključni dio izjave.

Slobodan Stjepanović: U izjavi su preformulisane moje riječi. Istražioci koji su me ispitivali su me verbalno maltretirali.

Nikola Milaković: Službenici SIPA koji su mi uzimali izjavu predstavili su se kao sudije.

Živojin Milošević: Na mom saslušanju bilo je i treće lice koje se ne pominje u zapisniku. To lice me vrijeđalo na vjerskoj osnovi. Tužilac Tužilaštva BiH mi se predstavio kao sudija.

Ilija Nikolić: Službenici SIPA su insistirali da kažem da je poginulo 200 ljudi. Ja sam govorio o stotinu.

Stanislav Vukajlović: Prijetili su mi krivičnim progonom, bacali pred mene izjave drugih svjedoka i vršili pritisak da bi lažno optuživao.

Luka Marković: Iznuđivali su iskaz da teretim osumnjičene, a kada im to nije polazilo za rukom, nazivali su me "matorom starčinom" i psovali mi "Boga staračkog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana